Bănci și Asigurări

Tensiunile politice întind nervii investitorilor: cursul a atins încă un maxim istoric şi mai are doar un mic pas până la 4,4 lei/euro

Tensiunile politice întind nervii investitorilor: cursul a atins încă un maxim istoric şi mai are doar un mic pas până la 4,4 lei/euro

Autor: Ciprian Valentin Botea

01.05.2012, 00:06 528

Tensiunile create de căderea Guvernului pe piaţa valutară de la Bucureşti au zguduit vizibil leul, iar cursul oficial se apro­pie cu paşi repezi de pragul psiho­logic de 4,4 lei/euro, care a fost depăşit deja în tranzacţiile derulate între jucătorii din piaţă.

BNR a publicat ieri un curs de referinţă de 4,3970 lei/euro, cel mai ridicat nivel atins vreodată, iar spre finalul zilei pe piaţa interbancară tranzacţiile se perfectau aproape de nivelul de 4,42 lei/euro.

Astăzi este zi nebancară, iar piaţa valutară va fi închisă, dar rămâne de văzut dacă tensiunile se vor mai domoli odată cu reluarea de miercuri a tranzacţiilor.

Analiştii se aşteaptă ca tensiunile de pe piaţa valutară să nu fie de durată, mai ales dacă situaţia politică se calmează rapid, iar noul Guvern va ajunge la o înţelegere cu instituţiile financiare internaţionale, ceea ce ar crea un sentiment de stabilitate în rândul investitorilor.

"Dacă noul Guvern nu va ajunge la o înţelegere cu organismele internaţionale, există un risc sporit să vedem o depreciere de durată a leului şi o creştere a dobânzilor", consideră Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

Leul s-a depreciat deja cu aproape 2% de la începutul anului, dar în ultimele săptămâni cursul se stabilizase pe palierul de 4,37 lei/euro.

Nervozitatea investitorilor a devenit însă vizibilă în zilele care au precedat votul pentru moţiunea de cenzură de vinerea trecută, dealeri speculând atunci că BNR a intervenit pe piaţă pentru a apăra leul.

Ce spun analiştii despre evoluţia cursului acum

  • Vlad Muscalu, economist ING Bank

"Piaţa valutară ar putea să rămână tensionată până când planurile noului executiv vor deveni mai clare. Volatilitatea ar putea persista şi dincolo de aceste clarificări, în cazul în care noul executiv reduce atenţia acordată disciplinei fiscale. Riscurile asociate unui asemenea scenariu par semnificative dacă luăm în considerare planurile prezentate în trecut de fosta opoziţie"

  • Radu Timiş, proprietarul CrisTim

Pentru export este bine că a crescut cursul, dar nu avem o pondere atât de mare a exportului în totalul afacerilor astfel încât să se simtă vizibil impactul. La un curs de 4,4 lei/euro este necesară şi o creştere a preţurilor pentru piaţa internă, însă nu ştiu cât poate suporta piaţa o creştere de preţ în acest moment"

  • Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank

"Scenariul nostru este că această depreciere a cursului va fi pe termen scurt, până la instaurarea noului guvern şi asumarea noului program de guvernare. Totuşi, dacă noul guvern nu va ajunge la o înţelegere cu FMI şi Comisia Europeană, există un risc sporit să vedem o depreciere de durată a leului"

  • Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen

"Nu pot fi excluse presiuni suplimentare în sensul deprecierii leului în perioada următoare, iar evoluţia cursului va depinde de modul în care se desfăşoară schimbările de pe scena politică"

  • Camil Apostol, şeful direcţiei cercetare Piraeus Bank

"Procesul relaxat de transfer de putere către Uniunea Social-Liberală şi discuţiile între premierul desemnat şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional în România ar putea să relaxeze cumva piaţa valutară"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO