Bănci și Asigurări

Tentativă de creştere a randamentelor la titluri de stat în luna martie

Tentativă de creştere a randamentelor la titluri de...

Autor: Claudia Medrega

12.04.2016, 00:08 470

Randamentele la titluri de stat au încheiat primul trimestru sub 1% la scadenţele mai mici de un an.

Randamentele titlurilor de stat au înregistrat în martie o uşoară creştere după ce în primele două luni ale anului coborâseră la minime istorice, însă au rămas sub pragul de 1% la scadenţele mai mici de un an. Nivelul scăzut al costului la care se împrumută statul a fost influenţat de reducerea inflaţiei, surplusul de lichiditate din piaţă şi cererea în creştere pentru titlurile româneşti.

În cazul certificatelor de trezorerie cu scadenţa la şase luni, randamentele s-au înjumătăţit faţă de nivelul de la finele anului trecut, şi au coborât încă din prima lună a anului sub 0,5%. La finele lunii martie, randamentele erau la nivelul de 0,45%.

Tendinţa de scădere a fost vizibilă şi pentru titlurile pe un an, randamentul mediu coborând sub 1% şi încheind primul trimestru din 2016 la 0,68%.

Pentru obligaţiunile cu maturitatea de trei ani, randamentul a alunecat în acest an sub 2%, dar în martie a revenit pe creştere, urcând la 1,9%. La licitaţiile cu titluri cu scadenţa de cinci ani, randamentul scăzuse încă din a doua parte a anului trecut sub 3%, iar în martie 2016 s-a apropiat de 2,7%. La scadenţa de 10 ani, Ministerul Finanţelor a reuşit să se împrumute în martie la 3,38%, randamentul fiind în scădere faţă de cel de la finalul anului trecut şi din prima lună a acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO