Bănci și Asigurări

Tentativă de normalizare a fiscalităţii în România prin lansarea Pactului pentru Fiscalitate. Va prinde la români?

Tentativă de normalizare a fiscalităţii în România...

Autor: Claudia Medrega

22.06.2015, 19:21 789

Adoptarea unei legislaţii fiscale clare, uşor de înţeles şi de aplicat, stabilitatea legislaţiei fiscale, toleranţă zero la evaziunea fiscală sau păstrarea la un nivel rezonabil a impozitelor sunt câteva dintre “angajamentele“ pe care şi le asumă şi pentru care promit că vor acţiona cei care semnează petiţia “Pactul pentru Fiscalitate - Pactul pentru România”.

În cei peste 25 de ani de la Revoluţie, legislaţia fiscală a evoluat haotic, fără a se baza pe o strategie coerentă de dezvoltare durabilă.

“Am făcut apel la solidaritatea mediului de afaceri pentru a încerca să schimbăm lucrurile. Pactul este o invitaţie la consens pentru mediul public şi cel privat. Trebuie să se găsească acel numitor comun necesar stimulării creşterii economice. România pierde 2.250 de lei pe secundă, 130.000 de lei pe minut şi circa 16 mld. de lei pe an. Această sumă reprezintă 70% din evaziunea fiscală recunoscută şi calculată, folosind datele oficiale ale diverselor entităţi. În total, sunt aproximativ 23 mld. de euro care se pierd anual din cauza evaziunii”, a declarat Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României la evenimentul de lansare a petiţiei.
Mircea Coşea, profesor universitar la ASE, spune că se aşteaptă ca Pactul pentru fiscalitate să aducă mai multă transparenţă şi corectitudine în privinţa fiscalităţii româneşti. “Fiscalitatea nu este un instrument de umplere a unei puşculite guvernamentale”, a arătat Coşea.
Petiţia "Pactul pentru Fiscalitate, lansată astăzi este susţinută de Academia Română, Camera de Comerţ şi Industrie a României, Romanian Business Leaders, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, Consiliul Investitorilor Străini, Confederaţia Patronală Concordia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO