Bănci și Asigurări

Teoria Monetară Modernă: datorii mai mari fără consecinţe?

Teoria Monetară Modernă: datorii mai mari fără...

Autor: Catalina Apostoiu

01.11.2019, 00:05 89

Majoritatea adepţilor Teoriei Monetare Moderne (MMT) cred că problema datoriilor guvernamentale poate fi soluţionată prin simpla tipărire de bani, dar ce funcţionează în unele cazuri poate avea consecinţe radicale şi neprevăzute în altele, scrie Deutsche Welle.

Timp de 25 de ani, economistul american Larry Randall Wray a căutat o formulă pentru a combate şomajul, recesiunile şi inegalităţile sociale, iar MMT este numele abordării sale. MMT are la bază o idee veche de 100 de ani lansată de economistul Georg Friedrich Knapp care promite posibilitatea permiterii acumulării de datorii fără remuşcări.

Ceea ce pare un miracol are o logică perfectă la prima vedere. Atâta timp cât o ţară are datorii în propria monedă, aceasta nu poate falimenta. Dacă veniturile scad, acestea pot fi întotdeauna finanţate de banca centrală, iar ţărilor ar trebui să li se permită să cheltuiască cât vor. „A fost baza miracolului economic pe care-l denumim era de aur a capitalismului“, spune Wray.

Însă ideile acestuia nu sunt populare. Pentru majoritatea economiştilor, simpla tipărire de bani pentru finanţarea datoriilor pare o cale prea nesăbuită. „Suntem clar greşit înţeleşi“, răspunde Wray.

Printre cei care se opun teoriei se regăsesc unii dintre cei mai mari economişti din lume: Paul Krugmann, Ken Rogoff, Lawrence Summers. Dar şi banca centrală americană. Şi totuşi, ambele tabere sunt de acord că politica fiscală ar trebui să revină în centrul politicii americane.

În centrul MMT stă o schimbare a politicii financiare şi monetare. În timp ce ţările se finanţează de obicei prin taxe, iar banca centrală preîntâmpină inflaţia, MMT cere o inversare a rolurilor. Banca centrală ar trebui să preia rolul de creditor, finanţând guvernul şi creînd capital când este nevoie.

Gândirea unor susţinători ai MMT îi irită pe mulţi economişti, şi chiar susţinătorii MMT sunt conştienţi de riscuri. „Ştim că există riscul ca totul să fie inflaţionist“, spune Wray în încercarea de a clarifica lucrurile.

Deşi dolarul american este în prezent o monedă puternică, dacă inflaţia va creşte, fanii MMT vor avea un răspuns. „Am putea fi nevoiţi să impunem unele taxeÖpentru a reduce cererea de consum“, spune Wray. „Vom creşte beneficiile pentru asigurări sociale“. Dar, din nou, totul ar fi finanţat cu datorii. Poate niciuna din astfel de măsuri nu vor fi necesare, după cum o demonstrează unele cazuri de seamă.

Un exemplu vine din Japonia, unde banca centrală experimentează cu elemente ale MMT de câţiva ani. Cu ajutorul băncii centrale care tipăreşte bani, guvernul vrea să înscrie ţara adânc îndatorată pe o cale de creştere sustenabilă.

Prin urmare, banca centrală a cumpărat munţi de titluri financiare care fac programele de QE din alte părţi să pară nesemnificative. Inflaţia a rămas totuşi scăzută. Cât va mai putea banca să continue cu programul de achiziţii fără a-şi pierde credibilitatea rămâne de văzut. Este un experiment interesant care ar putea deschide calea pentru MMT, sau ar putea îngropa teoria pe veci.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO