Bănci și Asigurări

Ţineţi-vă bine dacă aveţi credit în franci elveţieni: cursul ar putea urca la 3,9 lei

Ţineţi-vă bine dacă aveţi credit în franci elveţieni: cursul ar putea urca la 3,9 lei

Autor: Liviu Chiru

15.07.2011, 00:08 5208

Cine regretă acum că a luat un credit în franci elve­ţieni, dupăce cursul a urcat cu 75% faţă de 2007-2008, până aproape de 3,7 leipentru un franc, ar trebui să se pregătească pentru noisurprize.

Analiştii străini spun că francul mai poate câştiga teren înfaţa euro, ceea ce ar înseamna că la Bucureşti cursul său poate săajungă la 3,9 lei şi chiar să depăşească acest nivel dacă pe planinternaţional situaţia se complică.

Românii au de rambursat băncilor credite în franci - în generalgarantate cu ipoteci - în valoare de echivalentul a 3,2 miliarde deeuro. Cei care au strâns din dinţi până acum şi au reuşit să îşiplătească ratele ar putea fi nevoiţi să facă însă eforturi şi maimari în lunile următoare.

Pentru că pe piaţa valutară locală rulajele cu franci elveţienisunt marginale, BNR calculează cursul în funcţie de cotaţiileeuro/franc de pe pieţele internaţionale, respectiv leu/euro de laBucureşti. Spre exemplu, francul a atins ieri un nou maxim istoricla cursul BNR, la 3,6941 lei, cu 4,35 bani peste ziua precedentă.Deşi la Bucureşti cursul euro a fost relativ stabil la 4,27 lei,creşterea francului a fost determinată de evoluţia sa pe pieţeleinternaţionale, unde a consemnat un nou maxim istoric în faţamonedei unice, la 1,1575 franci pentru un euro.

Cursa întăririi francului nu rămâne încă fără combustibil.Biroul de la Londra al gigantului olandez ING a venit ieri cu oprognoză şoc: cotaţiile vor coborî în partea a doua a anului la 1,1franci pentru un euro. Aceasta ar însemna că, în cazul în care laBucureşti euro îngheaţă la 4,27 lei, francul urcă spre 3,9 lei.Dacă euro mai urcă, impactul va fi şi mai puternic.

"Ne vedem constrânşi să coborâm proiecţia privind perecheaeuro/franc pe termen scurt până la 1,1 franci pentru un euro şiconsiderăm că dorinţa băncii centrale a Elveţiei de a-şi subţiabilanţul (îngroşat de cumpărările de euro operate în trecut - n.red.) va estompa orice revenire a cotaţiilor pe parcursul lui2012", spune Chris Turner, şeful Strategiei pentru pieţele valutareîn cadrul biroului de la Londra al ING Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO