Bănci și Asigurări

Titlurile de stat pe 10 ani, în lei, au închis săptămâna la un randament de 9,35% pe piaţa secundară

Titlurile de stat pe 10 ani, în lei, au închis...

Autor: Roxana Rosu

20.06.2022, 00:03 214

Titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani, în lei, închid săptămâna la o rată de referinţă de 9,35% pe piaţa secundară, în creştere de la 9,30% cu o zi în urmă.

Dobânda a făcut joi un salt, la 9,30%, de la 8,95% miercuri, fiind pe un trend ascedent constant, după ce la începutul lunii iunie a depăşit pragul de 8%.

De la izbucnirea conflictului din Ucraina, de pe 24 februarie, piaţa titlurilor de stat de la Bucureşti a devenit mai tensionată, cu o creştere a dobânzilor şi a randamentelor de tranzacţionare.

Ministerul Finanţelor s-a împrumutat mai greu şi insuficient pentru că dobânzile cerute de bănci şi investitori au fost din ce în ce mai mari. Astfel, recomandările ASF sunt ca înainte de încheierea unor contracte sau poliţe de asigurare, să se verifice societăţile de asigurare care urmează să emită poliţele de asigurare, precum şi intermedierii implicaţi în activitatea de distribuţie în Registrul public ASF. De asemenea, trebuie verificate şi ofertele primite de aceste entităţi prin contactarea directă a societăţilor de asigurare implicate.

În cazul în care sunt identificate astfel de societăţi, care nu se regăsesc în registrele publice, se recomandă sesizarea cât mai rapidă a ASF şi furnizarea informaţiilor privind aceste societăţi de asigurare sau a intermediarului.

În cursul zilei de joi, 16 iunie, au fost tranzacţionate 99† titluri denominate în lei, cu un volum total de 2,7 mld. lei, şi 2 titluri în euro, cu o valoare de 3,9†mil. euro.

La titlurile de stat pe 6 luni, în lei,†dobânda a urcat vineri la 8,01%, de la 7,94% joi, iar la cele cu scadenţa la 3 ani, în lei, rata a avansat† la nivelul de 9,15%, faţă de cel de 9,13% cu o zi în urmă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO