Bănci și Asigurări

Toamna se numără riscurile: ceva mare ar putea zgâlţâi pieţele financiare ale lumii

♦ Vremurile bune ar putea fi pe sfârşite. Bursele intră în luna septembrie, o lună tipic plină de turbulenţe, în apropiere de maxime istorice, iar în acest an probabilitatea ca evenimente de amploare să zguduie pieţele este şi mai ridicată decât în mod normal ♦ Luna octombrie ar putea fi o lună cheie nu numai pentru Brexit, ci şi pentru că Statele Unite se vor îndrepta către campania finală pentru alegerile din 6 noiem­brie, iar guvernul Italiei şi-ar putea finaliza planurile fiscale.

♦ Vremurile bune ar putea fi pe sfârşite. Bursele intră în luna septembrie, o lună tipic plină de turbulenţe, în apropiere de maxime istorice, iar în acest an probabilitatea ca evenimente de amploare să zguduie pieţele este şi mai ridicată decât în mod normal ♦ Luna octombrie ar putea fi o lună cheie nu numai pentru Brexit, ci şi pentru că Statele Unite se vor îndrepta către campania finală pentru alegerile din 6 noiem­brie, iar guvernul Italiei şi-ar putea finaliza planurile fiscale.

Autor: Catalina Apostoiu

03.09.2018, 00:08 2698

Creşterea de aproximativ 4% a economiei mondiale din acest an a dat speranţe că efectele negative ale crizei financiare se estompează într-un final. Şi totuşi, strategia comercială agresivă a administraţiei americane răneşte încrederea în multe ţări, dobânzile în creştere din America pun presiuni pe economiile emergente, iar Argentina şi Turcia se adâncesc în criză.

Pe Wall Street, crahul de care se temeau mulţi nu s-a materializat. Deşi firme de la Goldman Sachs la Voya Asset Management au avertizat în iulie cu privire la pericolul de turbulenţe către sfârşitul verii, după unele măsurători luna trecută a fost cea mai calmă lună august din 1967, potrivit Bloomberg.

În creştere cu 8,5% până în acest moment al anului, indicele bursier american S&P se află cu mai puţin de două procente sub câştigul înre­gis­trat în perioada similară a anului trecut. Motoa­re de creştere au fost avansul puternic al câşti­gurilor şi creşterea de peste 4% a PIB-ului în T2.

Însă vremurile bune ar putea fi pe sfârşite. Bursele intră în luna septembrie, o lună tipic plină de turbulenţe, în apropiere de maxime istorice, iar în acest an probabilitatea ca ceva de amploare să zguduie pieţele este şi mai ridicată decât în mod normal, scrie CNBC.

Strategii avertizează că ceea ce s-ar putea întâmpla în această toamnă ar putea pune capăt creşterilor.

Ethan Harris, de la Bank of America Merrill Lynch, enumeră riscurile existente în această toamnă, printre care noi tarife pe importurile din China, posibilitatea ca SUA să impună tarife auto asupra altor ţări, intrarea în vigoare a sancţiunilor iraniene, alegerile de mijloc de mandat din SUA din luna noiembrie.

„Calendarul riscurilor este destul de aglo­merat în această toamnă“, avertizează acesta.

Evoluţia pieţelor emergente stârneşte în acest moment cele mai puternice îngrijorări, monedele şi alte active ale acestora fiind în scădere, iar unii analişti avertizează cu privire la riscul ridicat de contagiune. Cel mai mare risc există pe frontul comercial, preşedintele american Donald Trump declarând că vrea să meargă mai departe cu un plan de a impune tarife pe importuri chineze de  200 miliarde de dolari.

Acţiunile tech, cea mai performantă indus­trie din acest an, vor fi de asemenea în centrul atenţiei, scrie Bloomberg, în condiţiile în care executivi de la Twitter, Facebook şi Alphabet vor depune mărturie în faţa Congresului.

Septembrie este de asemenea luna în care banca centrală americană este de aşteptat să majoreze dobânzile din nou, pentru a opta oară din 2015.

David Bianco, de la DWS, se aşteaptă la vânzări masive de acţiuni în această toamnă. „Credem că un declin de 5-9% este posibil în această toamnă, însă acesta ar putea fi chiar mai pronunţat având în vedere numărul ridicat de riscuri“, declară acesta, potrivit CNBC.

Dintre acestea, cel mai mare este legat de majorările de dobânzi ale Fed, subliniază Bianco. Aprecierea dolarului a reprezentat unul dintre efectele secundare ale strategiei Fed, iar impactul negativ al evoluţiei este deja evident.

„Riscurile legate de aprecierea dolarului persistă în condiţiile în care Fed intenţio­nează să-şi continue majorările în pofida riscurilor externe, printre care alegerile din Brazilia, bugetul italian, Brexitul“, adaugă acesta.

Ritmul mai lent de creştere al economiei mondiale reprezintă un alt factor important de risc.

Lucy O’Carroll, economist-şef la Aberdeen Standard Investments, arată că firma sa şi-a redus estimările de creştere, anticipând acum că ritmul de creştere al economiei mondiale va încetini la 3,2% până în 2020, de la 3,8% în acest an, potrivit Reuters.

Chiar şi în cazul Statelor Unite, unde reducerile de taxe introduse de Trump au accelerat o economie cu performanţe supe­rioare celorlalte, unii cred că creşterea şi-a atins vârful.

O’Carroll arată că luna octombrie ar putea fi o lună cheie nu numai pentru Brexit, ci şi pentru că Statele Unite se vor îndrepta către campania finală pentru alegerile din 6 noiem­brie, iar guvernul Italiei şi-ar putea finaliza planurile fiscale.

catalina.apostoiu@zf.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO