Bănci și Asigurări

Toate cele patru mari bănci elene au planuri de reducere a afacerilor externe aprobate de UE. Cum se vor reaşeza în România?

Toate cele patru mari bănci elene au planuri de reducere...

Autor: Razvan Voican

25.07.2014, 00:05 714
Piraeus Bank, care controlează a unsprezecea mare bancă locală după active, a obţinut aprobarea Comisiei Europene asupra unui plan de restructuare care vizează inclusiv “o reducere semnificativă a operaţiunilor internaţionale, care sunt pe pierdere”, potrivit unui anunţ venit de la Bruxelles.
 
De asemenea, planul include măsuri de reducere în continuare a cheltuielilor operaţionale, de creştere a venitului net din dobânzi şi de aplicare a unui management prudent al riscului. Imple­men­tarea angajamentelor Piraeus urmea­ză să fie monitorizate de o enti­tate independentă special desemnată.
 
Şi National Bank of Greece, care controlează Banca Românească, a primit aprobarea Comisiei Euro­pene asupra planului de restructurare cerut în condiţiile în care cele toate cele patru mari grupuri bancare elene au fost salvate cu injecţii totale de 18 mld. euro din fonduri publice.
 
Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost, obţinuse aprobarea la sfârşitul lunii mai, iar Alpha Bank la începutul lunii iulie. Şi în cazul Alpha Bank este vorba despre măsuri de reducere a operaţiunilor internaţionale, în paralel cu o întărire a operaţiunilor din Grecia. Eurobank are un plan care merge până în 2018. Comisia a acceptat o reducere mai mică a businessului din Grecia, însă ca şi în cazul celorlalte trei bănci aşteaptă implementarea de măsuri de restrângere a operaţiunilor internaţionale. National Bank of Greece are obligaţii legate în special de reducerea deţinerii din Turcia de la Finansbank, care a reprezentat o sursă crucială a lichiditate în ultimii ani. NBG are control total asupra băncii turce şi ar urma să-şi păstreze o poziţie majoritară. În Grecia NBG nu este obligată la o reducere drastică a afacerilor, anumite măsuri limitate fiind considerate suficiente pentru a nu distorsiona concurenţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO