Bănci și Asigurări

TOP 10 BĂNCI după activele deţinute

TOPUL BĂNCILOR după activele deţinute

Autor: Cristian Hostiuc, Razvan Voican

16.02.2011, 23:50 5410

Anul trecut activele totale ale sistemului bancar românesc aucrescut cu numai 3,5% - cel mai redus nivel din ultimuldeceniu.

Criza economică a făcut ravagii şi în bilanţurile băncilor, careau fost nevoite să-şi mărească provizioanele şi chiar să scoatăcredite din bilanţ pentru că ştiu că nu le vor mai recuperaniciodată.

La 31 decembrie 2010 patrimoniul băncilor a fost de 342 mld. lei(80 mld. euro).

BCR şi BRD îşi dispută primele locuri, la fel ca acum 10 ani,fiind urmate de un pluton de bănci ale căror active sunt lajumătate.

Anul trecut, BCR a reuşit să câştige cotă de piaţă, după patruani de declin, în timp ce BRD a pierdut teren pentru că a adoptat opolitică extrem de prudentă şi nu a mai vrut să-şi ia risc într-oeconomie aflată în recesiune. Această politică impusă de noulmanagement cu aversiune la risc dă rezultate la nivelul creditelorneperformante, dar înseamnă şi pierderea unor clienţi cu afacerimari. În schimb, BCR a fost în ultimul an foarte agresivă pesegmentul corporate, luând clienţi de la alte bănci prin asumareaunor riscuri mai mari.

Ce schimbări a produs al doilea an derecesiune în ierarhia băncilor

La nivel de profit, BRD este însă cu mult peste BCR, raportândun câştig de 501 mil. lei, ceea ce arată că activele deţinute aducun profit superior chiar dacă sunt mai mici.

Pe locul al treilea a urcat Raiffeisen, în locul Volksbank, carea pierdut puternic teren, fiind aruncată pe locul opt. Raiffeisenîşi dispută la limită poziţia cu CEC, banca de stat care a câştigatconstant cotă de piaţă pe parcursul anului trecut.

Banca Transilvania, Alpha Bank şi UniCredit "se calcă pepicioare" în piaţă, fiind posibilă orice inversare de poziţie.

Top 10 se închide cu Bancpost şi ING, bănci cu poziţii diametralopuse ca rezultate financiare: dacă Bancpost încă nu a terminat cupierderile, ING culege roadele unei politici balansate în ultimiiani, în care extinderea mai puţin agresivă pe creditare în aniitrecuţi i-a adus un portofoliu mai curat.

Primele zece bănci din sistem deţin 78% din active, ceea cearată cât de concentrată este piaţa românească. Restul de 31 debănci se bat pe numai 22% din piaţă şi multe dintre ele nu maireuşesc să facă profit. Tot sistemul bancar a înregistrat anultrecut o pierdere de 304 milioane de lei, faţă de un câştig recordde 4,4 miliarde de lei în 2008 - anul de vârf.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO