Bănci și Asigurări

Top 10 evenimente din sectorul bancar în 2016

Top 10 evenimente din sectorul bancar în 2016

Autor: Claudia Medrega

23.12.2016, 00:07 832

Anul 2016 a fost un an dinamic pentru sectorul bancar, marcat de menţinerea creditării totale în teritoriul pozitiv, niveluri record ale profitului şi activelor, continuarea consolidării şi restructurării sistemului, clarificarea legislaţiei controversate, tranzacţii cu NPL-uri şi scăderea ratei creditelor neperformante spre 10%.

1. Cea mai controversată lege din sectorul bancar - legea privind darea în plată a imobilelor - lămurită în final de Curtea Constituţională

Legea privind darea în plată a imo­bilelor, care a provocat dezbateri in­ten­se în ultimul an, a fost contestată la Curtea Constituţională, care a declarat ne­constituţionale unele prevederi, ceea ce reduce impactul imediat asupra sectorului bancar. Legea se va putea apli­ca doar în cazuri excepţionale, în care au intervenit circumstanţe nepre­vă­zute, deciziile urmând să fie judecate in­dividual de către instanţă. În aceste con­diţii, cadrul legislativ incert şi im­predictibil în domeniul finan­ciar-bancar nu mai pre­­zintă un „risc sis­te­mic sever“, în viziunea BNR.

 

2.  Sistemul bancar se îndreaptă spre profit record, de peste 1 mld. euro

Băncile din România au ob­ţinut în primele nouă luni din acest an un profit net de circa 3,7 mld. lei, nivel de 1,6 ori mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Ascensiunea profiturilor băn­ci­lor a fost susţinută de îmbunătăţirea ca­lităţii portofoliilor şi scăderea pro­vizioanelor, precum şi de activitatea operaţională, creditele noi fiind în creştere. Totodată, avansul veniturilor din comisioane şi marja mare dintre dobânzile la credite şi depozite au susţinut câştigurile instituţiilor de credit, o contribuţie importantă venind şi din vânzarea acţiunilor deţinute de bănci la Visa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO