Bănci și Asigurări

Top zece firme de leasing financiar, un sector care merge spre 6 mld. lei

Vedeţi topul complet al companiilor de leasing financiar, precum şi alte 80 de clasamente în cele mai fierbinţi sectoare în anuarul Cei mai mari jucători din economie, ediţia a zecea, care a apărut pe piaţă vineri 5 iunie.

Vedeţi topul complet al companiilor de leasing financiar, precum şi alte 80 de clasamente în cele mai fierbinţi sectoare în anuarul Cei mai mari jucători din economie, ediţia a zecea, care a apărut pe piaţă vineri 5 iunie.

Autor: Ciprian Botea

08.06.2015, 00:03 6452
Companiile de leasing au acordat anul trecut finanţări pentru achiziţia de autovehicule în valoare de un miliard de euro (aproape 4,5 mld. lei), în creştere cu 14% faţă de 2013, acest segment, care reprezintă trei sferturi din piaţa leasingului financiar, fiind cel care a susţinut revenirea pe plus a întregii industrii în 2014.

La nivel agregat, piaţa a crescut cu 7%, la 1,3 mld. euro (aproximativ 5,8 mld. lei), potrivit datelor asociaţiei societăţilor financiare ALB.  Piaţa de leasing financiar este dominată de subsidiare ale grupurilor bancare, cei mai mari ju­cători pe acest segment fiind Uni­Credit Leasing, Raiffeisen Leasing, BRD Sogelease, Idea Leasing (fosta VB Leasing), BCR Leasing sau Garanti Leasing. Pe piaţă şi-au fă­cut însă loc şi companii indepen­den­te sau deţinute de dealeri auto, precum Impuls Leasing sau Pors­che Leasing.

Dependenţa leasingului de finanţările auto a aruncat aceas­tă industrie într-o prăpastie la începutul crizei, când vânzările de autovehicule s-au prăbuşit brusc. Piaţa de leasing consemnase o scădere de 70% în 2009. Sectorul auto susţine însă şi creşterea din acest moment a pieţei de leasing, în condiţiile în care sectorul echipamentelor a „dezamăgit“ anul trecut, cu un minus de 11%.

Creşterea de anul trecut a sectorului de leasing auto vine după ce în 2013 fusese înregistrat un minus de 8%. Piaţa mai are însă mult de recuperat până să atingă din nou vârful de aproape 5 mld. euro din 2007-2008.

În plus, pe sectorul auto o felie din ce în ce mai importantă din piaţă este „muşcată“ de firmele de leasing operaţional, o piaţă care a crescut anul trecut cu 14,4% şi a ajuns să administreze un parc de aproape 50.000 de maşini.

În anul 2014, fiecare a cincea maşină achiziţionată de clienţii persoane juridice a fost obiectul unui contract de leasing operaţional. Companiile din piaţă estimează că tendinţa crescătoare se va păstra şi poate chiar accentua, astfel că la sfârşitul anului 2015 piaţa de leasing operaţional va avea un volum de 60.000 de unităţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO