Bănci și Asigurări

Topul asigurătorilor pe segmentul asigurărilor de garanţii: Onix Asigurări a preluat conducerea topului din 2021, după falimentul City Insurance

Topul asigurătorilor pe segmentul asigurărilor de...

Autor: Mircea Nica

04.05.2022, 16:30 119

♦ Asigurările de garanţii au ajuns la finalul de 2021 la un nivel al subscrierilor de 345,4 mil. lei, cu 25% mai puţin faţă de 2020, după ce în perioada 2018-2020, segmentul asigurărilor de garanţii şi-a dublat, volumul primelor subscrise ♦ Trei din cele cinci companii de asigurări din top au înregistrat scăderi ale subscrierilor.

Onix Asigurări este noul lider al segmentului asigurărilor de garanţii la finalul anului 2021, cu un volum al primelor brute susbcrise de 147,6 mil. lei, în scădere cu 6% faţă de anul 2020, având o cotă de piaţă de 42,74%, potrivit informaţiilor publi­cate în raportul Autorităţii de Supra­veghere Financiară (ASF) privind evoluţia pieţei asigurărilor în 2021.

Asigurările de garanţii sunt un segment inclus în categoria asigu­rărilor generale şi fac parte din zona instru­mentelor de garantare eligi­bile, fiind prevăzute în legislaţia achi­ziţiilor publice, şi reprezintă o alter­nativă mai rapidă şi convenabilă faţă de scrisoarea de garanţie bancară.

Astfel, acest tip de asigurare este o soluţie financiară destinată compa­niilor care doresc să participe la proceduri de achiziţie publică sau societăţilor care trebuie să constituie garanţii contrac­tuale. Această formă de asigurare nu implică blocarea fondurilor societăţii pe parcursul desfăşurării licitaţiei sau a contractului încheiat cu achizitorul, faţă de garanţia bancară. Principalele tipuri de garanţii sunt cea de participare la licitaţie, de bună execuţie, de returnare a avan­sului şi de bună execuţie pentru perioada de garanţie sau notificare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO