Bănci și Asigurări

Topul băncilor după productivitatea angajaţilor. Restructurările şi-au spus cuvântul

Topul băncilor după productivitatea angajaţilor....

Autor: Claudia Medrega

22.06.2016, 00:07 11830

Banca Transilvania afişa la finele anului trecut cea mai mare valoare la indicatorul profit pe angajat, datorită câştigului excepţional din preluarea Volksbank. Cele mai mari active pe angajat sunt la UniCredit.

Banca Transilvania, al treilea jucător de pe piaţa locală, s-a detaşat anul trecut în topul celor mai mari profituri pe piaţa locală, după preluarea Volks­bank, banca din Cluj afişând la indicatorul profit pe angajat cea mai mare valoare, de peste 350.000 lei. UniCredit, plasată pe locul cinci după active, are cele mai mari active pe angajat, de circa 10 mil. lei.

Povestea celei mai vechi biserici de piatră din România

Topul restaurantelor cu cele mai spectaculoase privelişti din lume

Cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active, BCR, se plasează pe locul secund din punctul de vedere al numărului de angajaţi, precum şi din perspectiva eficienţei, respectiv a activelor pe angajat şi a profitului pe angajat în topul celor mai mari instituţii de credit. Liderul pieţei bancare româneşti avea la sfârşitul anului trecut  un număr de 7.065 de angajaţi. 

BCR a înregistrat 8,4 mil. lei active pe salariat. Iar angajaţii celei mai mari bănci locale au generat anul trecut un profit individual de peste 136.000 lei. În 2008, cea mai mare bancă din România avea 12.200 de angajaţi şi 560 de sucursale.

BRD-SocGen, plasată pe locul doi în sistem, are cei mai mulţi angajaţi, numărul depăşind 7.700. Banca con­tro­lată de francezi intră pe locul patru în topul activelor/angajat şi pe locul cinci după profitul/angajat.

CEC Bank, singura bancă de top 10 rămasă în portofoliul statului, situa­tă pe locul şase în topul după ac­tive, stă cel mai prost atât la acti­ve/angajat, cât şi la profit/ angajat. CEC Bank are peste 6.200 de angajaţi şi cea mai extinsă reţea teritorială, cu un număr de 1.058 de unităţi.

Cele mai mari şase bănci de pe piaţa locală după active au circa 36.000 de angajaţi, reprezentând peste 60% din numărul total al salariaţilor din sistemul bancar.

La sfârşitul anului trecut erau 55.928 de salariaţi la nivelul întregului sistem bancar, iar numărul sucursa­lelor şi agenţiilor bancare a coborât sub 5.000, potrivit datelor BNR. În 2008 infrastructura industriei bancare atingea apogeul, reţelele teritoriale ajungând la un record de 6.552 de sucursale şi agenţii în care lucrau peste 71.600 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO