Bănci și Asigurări

Topul băncilor în funcţie de dobânzile oferite la conturile de economii şi la depozitele pe trei luni

Topul băncilor în funcţie de dobânzile oferite la...

Autor: Liviu Popescu

14.02.2015, 20:21 12639

Clienţii nu mai sunt încurajaţi să-şi ţină banii într-un depozit la termen în contextul în care diferenţa de dobândă s-a estompat, mai ales având în vedere că dacă retrag banii înainte de scadenţă pierd toată dobânda acumulată.

Comparativ, banii dintr-un cont de economii pot fi retraşi oricând fără pierderea dobânzii acumulate până atunci. Practic, conturile de economii reprezintă o variantă mult mai flexibilă de economisire.

„Flexibilitatea şi dobânzile atrăgătoare îi determină pe deponenţi să se orienteze către conturile curente şi de economii pentru că atunci când deschizi un cont de economii, prima dată când pui bani ai o dobândă mai mare, după care începe să fie mai mică. În mediul actual cu dobânzi în scădere cotele de economii sunt foarte atractive pentru această primă dobândă mai ridicată“, a spus analistul economic Dragoş Cabat.

Contul de economii reprezintă cea mai  fle­xibilă variantă de economisire întrucât permite depuneri şi retrageri de bani oricând doreşte clientul. Mai mult decât atât, băncile nu taxează clienţii atunci când aceştia îşi retrag banii, însă în unele cazuri pot impune menţinerea unei sume minime în cont.

Cei care aleg contul de economii sunt în general clienţii care depun periodic o sumă de bani. Din contul de economii nu se pot face plăţi şi nici nu se poate ataşa un card, iar cei care aleg să retragă banii pot face această operaţiune de la casierie sau prin viramentul într-un cont curent.

Volksbank, cu o dobândă de 3,5% pe an, ProCredit (3,1% pe an) şi Intesa Sanpaolo (2,9% pe an) sunt băncile care oferă cele mai mari dobânzi pentru un cont de economii. Dobânzile sunt similare cu cele plătite de multe bănci pentru depozite la termen.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24