Bănci și Asigurări

Topul caselor de amanet: cine se luptă pentru un loc pe o piaţă cu o marjă medie de profit de 15%

Topul caselor de amanet: cine se luptă pentru un loc pe...

Autor: Ciprian Botea

01.08.2015, 00:00 1650

Afacerile caselor de amanet s-au redus anul trecut sub presiunea concurenţei firmelor de credite de consum rapide, dar marjele de profit au rămas mult peste media economiei.

Cele mai mari 18 case de amanet, instituţii financiare care intră alături de firmele de leasing şi credite de consum în categoria companiilor supervizate de BNR, au raportat anul trecut afaceri de 284 milioane de lei (circa 64 mil. euro) şi un profit cumulat de 44 milioane de lei, ceea ce înseamnă o marjă de profit de 15%, faţă de un nivel mediu de 2,5% la nivelul întregii economii, potrivit datelor Registrului Comerţului.

Afacerile jucătorilor care domină piaţa de amanet au scăzut cu 18% anul trecut, probabil şi în contextul concurenţei în creştere din partea companiilor de credite rapide. Profiturile cumulate ale celor 18 companii au crescut însă cu circa 70%, la 44 milioane de lei.

Niciunul dintre jucătorii mari nu a raportat pierderi în 2014, iar câştigurile s-au situat între 100.0000 de lei şi 10 mil. lei. Cea mai mare marjă de profit a fost de 41%, fiind raportată de compania Invest Intermed din Piteşti, care a obţinut de fapt şi cel mai mare profit nominal din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO