Bănci și Asigurări

Topul câştigurilor în sistemul bancar românesc în 2016. Care au fost cele mai profitabile bănci

Topul câştigurilor în sistemul bancar românesc în...

Autor: Claudia Medrega

17.03.2017, 00:08 8313
Băncile de pe podium au cumulat profituri de 3 mld. lei, reprezentand peste două treimi din caştigul întregului sistem.

 

Banca Transilvania şi-a păstrat anul trecut poziţia de lider în topul celor mai mari profituri de pe piaţa bancară locală, fiind urmată în clasament de BCR şi BRD-SocGen. Pe locul patru în topul caşti­gu­ri­lor s-a plasat ING Bank, iar următoarele do­uă po­ziţii au fost ocupate de Raiffeisen şi UniCredit.

Cele mai mari trei bănci de pe piaţa locală au obţinut împreună profituri de circa 3 mld. lei, reprezentand mai mult de două treimi din caştigul raportat pentru întregul sistem bancar romanesc. Iar profiturile cumulate ale celor şase bănci mari care au raportat rezultatele financiare pentru 2016 au depăşit 4 mld. lei.

Banca Transilvania, care a urcat anul trecut pe locul doi în topul după active, a raportat pentru 2016 cel mai mare profit net din sistemul bancar romanesc, de 1,2 mld. lei. Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a obţinut anul trecut un profit net de 1,04 mld. lei, iar BRD-SocGen a înregistrat în 2016 un profit net de 728,3 mil. lei, cel mai bun rezultat anual de după 2009.

Pe locul patru în topul profiturilor de pe piaţa bancară locală a avansat anul trecut ING Bank, sucursala locală a grupului olandez cu acelaşi nume, bifand anul trecut un profit net de 474 mil. lei.

Raiffeisen Bank Romania a avut un caştig net de 100 mil. euro (circa 450 mil. lei), în timp ce grupul italian UniCredit a obţinut anul trecut din operaţiunile băncii din Romania un profit de peste 260 mil. lei.

Caştigul net la nivelul întregului sistem bancar a fost în 2016 de aproape 4,3 mld. lei, al doi­lea cel mai mare caştig anual după izbucnirea crizei economice. Un număr de 27 de bănci au raportat profituri pentru anul trecut, totalul caştigurilor ajungand la 4,7 mld. lei, în timp ce 10 instituţii de credit au fost pe pierdere, în sumă cumulată de 450,4 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO