Bănci și Asigurări

Topul celor mai activi giganţi bancari care vând bondurile externe ale României. Citigroup, BNP Paribas şi HSBC au fost pe podium în 2021. În 2020, pe podiumul dealerilor pentru bondurile externe ale României erau Erste, Citigroup şi JPMorgan, în timp ce BNP Paribas şi HSBC ocupau locurile 7 şi 8

Topul celor mai activi giganţi bancari care vând...

Autor: Claudia Medrega

05.06.2022, 10:50 926

♦ Statul a împrumutat în 2021 pe pieţele externe 7 mld. euro, prin euroobligaţiuni lansate în aprilie şi iulie ♦ Datoria externă totală a României, publică şi privată, a crescut în 2021 cu 7,4 mld. euro, la 134,2 mld. euro.

Citigroup, BNP Paribas şi HSBC au fost în 2021 pe podium în clasamentul dealerilor progra­mului de finanţare externă al României pe termen mediu MTN (medium term notes), fiind urmate de UniCredit şi JPMorgan, conform datelor de la Ministerul Finanţelor.

Astfel, se observă că nume mari ale lumii financiare ca JPMorgan sau HSBC se regăsesc în primele cinci poziţii în acest top.

Privind retrospectiv, în 2020, pe podiumul dealerilor pentru bondurile externe ale României erau Erste, Citigroup şi JPMorgan, în timp ce BNP Paribas şi HSBC ocupau locurile 7 şi 8.

Analizând clasamentul din 2021 se constată că grupuri financiare străine care au bănci mari prezente pe piaţa românească, precum Erste Group Bank, Societe Generale, ING, Raiffeisen Bank sau UniCredit, nu au reuşit să urce pe podium anul trecut.

România a devenit în ultimii ani un client din ce în ce mai important pentru marile bănci de investiţii, ajungând în poziţia de emitent constant, în special pe euro, ceea ce i-a permis să se împrumute pe termene din ce în ce mai lungi şi la randamente avantajoase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO