Bănci și Asigurări

Topul celor mai activi giganţi bancari care vând bondurile externe ale României. JPMorgan, Citigroup şi HSBC au fost pe podium în 2022. Americanii de la JPMorgan au urcat spectaculos pe locul 1

Autor: Claudia Medrega

28.03.2023, 00:07 119

Grupuri financiare străine care au bănci mari prezente în România, precum Erste, Societe Generale, ING Bank, UniCredit Bank sau Raiffeisen Bank International Group, nu au reuşit să urce pe podium anul trecut în topul dealerilor MTN Erste, care controlează BCR, şi Societe Generale, acţionarul majoritar al BRD, au fost în 2022 pe locurile 4 şi 5 în acest top, ING era pe 6, în timp ce Raiffeisen Bank Internaţional ocupa de-abia locul 9, iar UniCredit a fost pe 11 În 2021, Citi, BNP Paribas şi HSBC au fost pe podium, iar în 2020 pe podiumul dealerilor pentru bondurile externe ale României erau Erste, Citigroup şi JPMorgan Statul a împrumutat în 2022 de pe pieţele externe 6,1 mld. euro prin 4 emisiuni de eurobonduri şi 4,45 mld. dolari tot prin patru emisiuni Datoria externă totală a României, publică şi privată, a crescut în 2022 cu 6,13 mld. euro, la 142,7 mld. euro, potrivit BNR.

Americanii şi britanicii au dominat în anul 2022 vârful clasamentului dealerilor programului de finanţare externă al României pe termen mediu MTN (medium term notes), JPMorgan, Citigroup şi HSBC fiind pe podium anul trecut, conform datelor de la Ministerul Finanţelor.

Gigantul bancar american JPMorgan, care în urmă cu un deceniu, în 2013,  venise cu anunţul-surpriză privind includerea titlurilor de stat în lei emise de statul român într-un indice al pieţelor emergente, a făcut în ultimii ani salturi în top, ajungând în 2019 pe locul şase în topul dealerilor de eurobonduri lansate de România, pentru ca în 2020 să ajungă pe podium, pe locul trei, în 2021 pe locul cinci, iar în 2022 să devină lider al topului dealerilor programului MTN al României.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO