Bănci și Asigurări

Topul celor mai avantajoase dobânzi în lei la creditele imobiliare

Topul celor mai avantajoase dobânzi în lei la creditele...

Autor: Ciprian Botea

12.10.2013, 09:41 5873

Cele mai ieftine oferte de credite imobiliare în lei s-au aşezat cu dobânzile efective pe palierul de 6% pe an după ce bancherii au ajustat în ultimele două săptămâni costul împrumuturilor la evoluţia dobânzilor de pe piaţa monetară, care au atins minime istorice după decizia BNR de a relua ciclul de reducere a dobânzii-cheie la lei, oprit brusc în mai anul trecut.

Un client cu un credit de 180.000 de lei (circa 40.000 de euro) contractat pe 30 de ani plăteşte o rată lunară cuprinsă între 1.130 de lei şi 1.220 de lei, conform celor mai bune cinci oferte standard afişate în prezent de băncile locale.

Olandezii de la ING afişează cea mai mică dobândă efectivă, de 6,8% pe an, care a rămas însă neschimbată faţă de jumătatea lunii septembrie.

Grecii de la Alpha Bank vin însă puternic din urmă şi au în prezent o dobândă efectivă uşor peste 6,8% pe an, după ce au tăiat 0,6 puncte procentuale din costul împrumuturilor la sfârşitul lunii trecute.

La nivelul întregii pieţe, dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare în lei ajungea la 7,3% pe an în august, fiind cu aproape 1,5 puncte procentuale sub nivelul de la începutul anului, potrivit celor mai recente date publicate de BNR. Faţă de luna anterioară, dobânda medie a rămas însă neschimbată.

Locurile patru şi respectiv cinci în clasamentul celor mai ieftine credite imobiliare standard în lei sunt ocupate de Banca Transilvania şi BCR, cu dobânzi de 7,4% pe an şi respectiv 7,55% pe an. Puţine bănci au trecut însă mai departe de ajustarea dobânzilor la evoluţia indicatorilor de pe piaţa monetară, respectiv să taie şi din marjele fixe aplicate peste Robor.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu s-a declarat însă nemulţumit de reacţia bancherilor la mişcarea BNR, apreciind că aceştia au mers prea jos cu dobânzile la depozite, dar au ţinut ridicat costul împrumuturilor. El s-a arătat însă încrezător că băncile vor accelera procesul de ieftinire a împrumuturilor în condiţiile în care au lichidităţi suficiente şi vor fi nevoite să alerge după clienţi.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO