Bănci și Asigurări

Topul celor mai îndatorate judeţe: raportul credite/depozite variază de la circa 60% în Harghita la peste150 % în Gorj şi Iaşi

Topul celor mai îndatorate judeţe: raportul...

Autor: Liviu Popescu

30.03.2015, 09:20 441

Gorj, Iaşi şi Bihor sunt pe podium, conducând to­pul judeţelor cu cel mai ridicat nivel al ra­portului dintre creditele acordate populaţiei şi com­paniilor raportat la sumele din conturile curente şi depozitele constituite la bănci la finele lunii februarie. Raportul cre­di­te/depozite depăşea 150% în primele do­uă judeţe, în timp ce în Bihor raportul a fost de 147%, potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor agregate de BNR.

La polul opus al clasamentului, respectiv judeţele cu cea mai mică valoare a raportului dintre finanţările acordate populaţiei şi companiilor şi economisirile plasate de aceştia, se află Harghita, unde creditele reprezintă aproximativ jumătate din volumul depozitelor. În Covasna bancherii au acordat în februarie credite de 66 de lei la fiecare 100 de lei atraşi de la clienţi, în timp ce în Sibiu raportul cre­di­te/depozite a fost de 67%.

Dezechilibrul dintre finanţările acor­date şi depozitele atrase este strâns legat de puterea financiară a populaţiei şi a firmelor din judeţele respective, în condi­ţiile în care în multe dintre cele 41 de judeţe principalii angajatori sunt insti­tuţiile publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO