Topul celor mai profitabile bănci în S1/2018: BRD, BCR şi Banca Transilvania. Primele şase bănci au raportat un profit cumulat de 3,1 mld. lei (660 mil. euro)

16 aug 2018 Autor: Anelis Baciu

Băncile mari din România au cules în prima jumătate a lui 2018 roadele creşterii inflaţiei şi ale dobânzilor interbancare, majo­ri­ta­tea jucăto­rilor raportând creş­teri spectacu­loase ale câştigurilor nete. Întrucât costul riscului a scăzut, băncile au eli­berat provizioane sau au constituit provizioa­ne mai puţine decât anul trecut, ceea ce a in­fluenţat rezultatul într-un mod pozitiv.

BRD, care este numărul trei pe piaţă, a fost cea mai profitabilă bancă locală şi în pri­mul trimestru din 2018, precum şi în tot anul 2017. În S1/2018, banca controlată de grupul francez SocGen a raportat un profit de 767 milioane de lei, în creştere cu 2%

BCR, numărul unu pe piaţă şi parte a grupului austriac Erste, a raportat un profit în primul semestru de 697 milioane de lei, în creştere cu 129%.

Banca Transilvania, numărul doi pe piaţă, a anunţat un profit de 663 mil. lei, în creştere cu 34%. La nivelul întregului grup Banca Tran­sil­va­nia profitul a fost de 865 mil. lei, cifrele inclu­zând la nivel de grup şi rezultatele Bancpost, ban­că achiziţio­nată de la grupul elen Eurobank.

Cumulat, cele mai mari trei bănci după active au raportat profituri nete în valoare de peste 2,1 miliarde de lei.

Următoarele trei bănci - Raiffeisen, ING şi UniCredit - au raportat un profit cumulat de 1,047 miliarde de lei.

Este de aşteptat ca băncile să înregistreze profituri bune şi în a doua parte a anului întrucât economia merge bine, dobânzile sunt mai mari, iar creşterea creditării continuă.

Piaţa bancară românească este extrem de concentrată, primele 10 bănci controlând peste 80% din piaţă.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.08.2018

 
Cuvinte cheie:
banci
, raportare
, profit
, brd
, banca transilvania
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide