Bănci și Asigurări

Topul companiilor de asigurari de viata dupa primul semestru

20.09.2009, 15:56 139

Majoritatea companiilor de asigurari de viata resimt din plinefectele crizei si inregistreaza scaderi ale primelor brutesubscrise pentru prima data, dupa ce in trecut au avut cresterisemnificative, arata rezultatele companiilor pentru primulsemestru.

Companii ca ING, AIG Life, Allianz-Tiriac sau Asiban au mers pescadere in prima jumatate a acestui an, perioada in care siintreaga piata de asigurari de viata s-a redus cu 3%.

Pe primul loc in topul firmelor de asigurari de viata se aflaING, cu prime brute subscrise de circa 261 de milioane de lei (62,4milioane de euro), in scadere cu aproape 5% comparativ cu aceeasiperioada din 2008. ING Viata este de ani buni cea mai mare companiede pe aceasta piata, fiind urmata de AIG Life, care, potrivitestimarilor ZF, a inregistrat o scadere de 20% a primelor brutesubscrise in primele sase luni, pana la aproximativ 112 milioane delei (26,7 milioane de euro). Compania nu si-a publicat rezultatelefinanciare pentru aceasta perioada.

BCR Viata, asigurator al grupului austriac Vienna Insurance, araportat cea mai mare crestere din top zece: 34%, primele brutesubscrise fiind de 85 de milioane de lei (20,3 milioane de euro).Compania a fost infiintata in 2005 de grupul BCR, iar anul trecut afost preluata de austrieci. In primul semestru, 60% din primelebrute subscrise de BCR Viata au provenit din asigurari unit-linked(legate de fonduri de investitii). Pe locul patru in clasament seafla compania britanicilor de la Aviva, care a inregistrat primebrute subscrise de 51 de milioane de lei (12,2 milioane de euro) inprimele sase luni din acest an, cu 10% peste nivelul din aceeasiperioada a anului trecut, potrivit datelor prezentate decompanie.

Urmeaza in clasament Asirom (50 mil. lei, crestere de 3%,potrivit estimarilor ZF), Allianz-Tiriac (48 mil. lei, scadere de9%), Generali (45 mil. lei, crestere de 4%), Grawe (42,7 mil. lei,scadere de 1%), Asiban (34,2 mil. lei, scadere de 42%) si Eureko(18 mil. lei, scadere de 2%).

Eureko a luat locul francezilor de la Cardif, care la sfarsitulprimului trimestru se situau pe locul zece in acest clasament, dardupa primul semestru au ajuns numarul 11, cu subscrieri de 15,1milioane de lei (3,6 milioane de euro), in crestere cu 40%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO