Bănci și Asigurări

Cât costă un credit Prima casă contractat pe 30 de ani

Cât costă un credit Prima casă contractat pe 30 de ani

Autor: Andra Oprescu

27.04.2015, 00:05 13678
Cea mai mică dobândă pentru un credit Prima casă, de 3,94% pe an, este oferită în prezent de CEC Bank, aceasta fiind singura bancă care percepe o dobândă sub 4% pentru acest tip de credite.

Costul total al unui astfel de credit în sumă de 200.000 de lei, contractat pe 30 de ani la CEC Bank, este de 333.120 lei.

Topul celor mai mici dobânzi la împrumuturile Prima casă care nu sunt condiţionate de virarea veniturilor la banca creditoare este completat de Banca Transilvania, ING şi Banca Românească. Pentru persoanele care îşi virează veniturile la banca creditoare, dobânzile practicate sunt mai mici decât cele standard, majoritatea băncilor având acest tip de oferte, atât pentru ipotecare standard, cât şi pentru Prima casă. De exemplu, un client al BRD care îşi încasează salariul într-un cont deschis la această bancă poate obţine un credit Prima casă cu o dobândă de doar 4% pe an.

Condiţiile pentru obţinerea unui credit Prima casă s-au modificat recent. Astfel, clienţii care au beneficiat deja de acest program  vor putea cumpăra o locuinţă mai spaţioasă sau mai scumpă, dacă vor îndeplini cumulativ unele condiţii.  Beneficiarul programului nu poate păstra însă ambele locuinţe.

Prima casă a susţinut creditele ipotecare în perioada de criză, aducând o plasă de siguranţă băncilor prin garantarea a jumătate din sume, şi a temperat scăderea preţurilor pe piaţa imobiliară. Un avantaj a fost avansul mai mic, care a permis contractarea de credite şi clienţilor fără economii consistente.

Numărul total al creditelor acordate de cele 19 bănci care participă la program din iunie 2009 încoace este de 130.000, iar valoarea cumulată a acestora ajunge la 22 miliarde de lei.

BCR şi BRD, primele două bănci din sistem, au acordat de la începutul programului Prima casă aproximativ 75.000 de credite, în valoare totală de aproximativ 13 miliarde de lei, adică peste jumătate din totalul creditelor imo­biliare garantate de stat.

Una dintre restricţiile pentru programul Prima casă este aceea că finanţările contractate pot fi doar în lei. Totuşi, şi în cazul creditelor ipotecare clasice cea mai mare parte a creditelor acordate în această perioadă sunt în moneda naţională.

Vânzarea de credite în valută a fost restricţionată de BNR, iar clienţii care contractează aceste credite trebuie să achite un avans de cel puţin 25% din valoarea locuinţei achiziţionate, în timp ce avansul la lei este 15% din valoarea imobilului. În cazul programului Prima casă avansul minim este mult mai redus şi reprezintă doar 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO