Bănci și Asigurări

Topul integral al profiturilor şi pierderilor din sistemul bancar

Topul integral al profiturilor şi pierderilor din...

Autor: Ciprian Botea

08.07.2015, 00:07 2227

Raiffeisen şi Banca Transilvania au rămas cele mai profitabile instituţii de credit anul trecut, după ce au raportat câştiguri de 500 mil. lei şi respectiv 430 mil. lei, în timp ce americanii de la Citi au reuşit să urce pe podium, cu un profit de 281 mil. lei, în creştere cu 44%, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. ING a ratat cu numai un milion de lei intrarea pe podium.

Un număr de 16 bănci au obţinut profituri anul trecut, cu o valoare cumulată de 1,7 miliarde de lei, în scădere cu 12% faţă de profiturile consemnate în 2014, în timp ce pierderile celorlalte 23 de bănci s-au triplat şi au ajuns la aproape 6,4 mi­liarde de lei, în condiţiile unor volume impresionante de provizioane constituite în contul creditelor neperformante.

Cele mai mari pierderi au fost raportate de BCR (2,6 mld. lei) şi Volksbank (1,9 mld. lei). Cele două bănci au derulat anul trecut un amplu proces de curăţare a bilanţurilor de neperformante.La nivel agregat, sistemul bancar a avut o pierdere netă de aproape 4,4 miliarde de lei.

La pierderile uriaşe de anul trecut au contribuit şi grecii de la Bancpost (-269 mil. lei), italienii de la Intesa (-269 mil. lei), Marfin (-188 mil. lei), Carpatica (-173 mil. lei) şi Veneto Banca (-166 mil. lei). Totodată, numai două bănci (BRD şi Banca Feroviara) au trecut de la pierderi în 2013 la profituri anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO