Bănci și Asigurări

Topul primelor 35 de banci din Romania - 2009: Recesiunea a mancat si din cotele de piata ale bancilor mici

Topul primelor 35 de banci din Romania - 2009: Recesiunea a mancat si din cotele de piata ale bancilor mici

Vedeţi aici topul băncilor româneşti după active

Autor: Razvan Voican

26.02.2010, 00:00 3092

Creditorul cu capital privat autohton Banca Carpatica si-amajorat cota de piata de la 0,8% la 1%. In ambele cazuri, crestereacotei a venit impreuna cu pierderi financiare nete, insa situatiacelor doua banci este diferita: Garanti urmeaza un plan deexpansiune cu sustinerea bancii-mama din Turcia, in timp ceCarpatica resimte lipsa unui investitor puternic in actionariat,asteptand o majorare a capitalului social cu 25 mil. euro pana inaprilie.

Deasemenea, portughezii de la Millennium au castigat 0,2% din piata,ajungand la o cota de 0,6%, insa continua sa se confrunte cupierderi dupa al doilea an intreg de operatiuni in Romania. Crizale-a stricat planurile de a infiinta o banca de la zero pe piatalocala, recesiunea afectand modelul de business care miza in maremasura pe finantarea persoanelor fizice printr-o retea dedicataexclusiv vanzarii de credite.

Imediat sub pragul care separa jucatorii din top 10 de restulpietei au ramas grecii de la Piraeus Bank si Banca Romaneasca -NBG, in aceasta ordine, ambele banci inregistrand micsorari alecotelor de piata tocmai dupa ce in 2008 ajunsesera foarte aproapede pragul critic de 3%

Si filiala locala a grupului britanic RBS a pierdut 0,7 puncteprocentuale din cota de piata, de la 2,9% la 2,2%. Banca a trecutprintr-o perioada tulbure anul trecut, fiind initial scoasa lavanzare si apoi pastrata in grupul RBS care continua sa resimtasocul pierderilor masive provocate de criza financiarainternationala. In toamna trecuta RBS Bank Romania a intrat subconducerea unui nou presedinte, venit din Belgia. La jumatateaacestui an ar urma sa treaca la statutul juridic de sucursala, insaproiectul a mai fost amanat o data.

Doar Piraeus, Banca Romaneasca si RBS au inregistrat anul trecutcote de piata cuprinse intre 2% si 3%, iar alte sapte banci selupta sa-si faca loc cu nise intre 1% si 2%. Restul de 22 dejucatori pana la numarul 42 din coada clasamentului supravietuiescla mai putin de 1% din piata bancara.

Credit Europe Bank, controlata de grupul cu acelasi numeinregistrat in Olanda, dar cu capital turc, a coborat de la o cotade piata de 1,9% in 2008 la 1,7% in 2009.

In acelasi timp, americanii de la Citi, care s-au transformatanul trecut in sucursala a Citibank Irlanda, au ocupat locul 15dupa active, cu o cota de aproape 1,4%, stabila fata de 2008. Intoamna lui 2009 au lansat o oferta completa de produse si serviciipentru persoanele fizice, proiect care ar putea sustine un anumitavans in clasament anul acesta.

Pe pragul de 1% se inghesuie cinci banci - Carpatica, Garanti,ungurii de la OTP, banca de stat Eximbank si Italo-Romena.

Chiar daca are in spate cel mai mare grup bancar din Italia,Intesa Sanpaolo nu a reusit sa ajunga la 1% cota de piata, ramanandla 0,9%.

Banca nu a reusit sa ajunga la 100 de unitati, cum isi propuseseinainte de criza, chiar daca anul trecut a mai deschis cinci, panala un total de 97. In acelasi timp, ramane incert planul de fuziunecu C.R. Firenze Romania, care face parte dintr-un grup controlat inItalia tot de Intesa Sanpaolo.

Fuziunea nu ar aduce mai nimic in materie de cota de piata, atattimp cat C.R Firenze are active de nici 100 mil. euro, dar ar puteainsemna inca 18 unitati in plus la reteaua Intesa Sanpalo, mareparte in Bucuresti.

Pe pozitiile 23 si respectiv 25 se situeaza doua banci cucapital elen, Marfin si ATE Bank. Prima a inregistrat o scadere acotei de piata de la 0,8% la 0,6%, iar potrivit unor surse bancare,a intrat pe pierdere cel putin dupa contabilitatea locala.

In schimb, ATE Bank a avansat de la 0,3% la 0,4%, inclusivdatorita participarii la programul de credite ipotecare garantatede stat "Prima casa".

Israelienii de la Leumi si-au conservat cota de piata de 0,4%,pastrand un profil discret pe piata.

Printre ocupantii urmatoarelor locuri din clasament figureazaEmporiki Bank, care face parte din grupul elen cu acelasi nume careeste detinut din 2006 de cea mai mare banca din Franta, Cr'ditAgricole.

Francezii sunt insa ocupati cu restructurarea operatiunilorEmporiki in Grecia, astfel incat apartenenta bancii locale la celmai mare grup bancar francez nu este inca vizibila la nivelulpietei. Un prim pas a fost numirea recenta a unui manager francezla conducerea Emporiki Bank Romania. De asemenea, capitalul sociala fost majorat luna aceasta cu circa 19 milioane de euro.

Cipriotii de la Bank of Cyprus, care au devenit recent actionariai Bancii Transilvania cu o cota de aproape 10% din actiuni, detinin Romania o sucursala care se situeaza pe pozitia 31 inclasamentul bancilor locale. In pofida crizei, au continuat sainvesteasca in deschiderea de unitati, intentionand sa seconcentreze pe private banking si pe clientii din categoriaIMM-urilor.

Pe locul 33 in ierarhia activelor figureaza sucursala locala acelui de-al treilea mare grup bancar din Spania - La Caixa. Intratipe piata in 2008, spaniolii s-au uitat dupa posibile achizitii,insa pana la urma nu au incheiat nicio tranzactie.

Pe de alta parte, La Caixa a devenit anul trecut un actionarimportant al Erste Group, actionarul majoritar al BCR, ajungand sadetina aproape 10% din banca austriaca. Anul acesta si-ar puteamajora participatia pana la 20%, in conditiile in care probabilErste va avea nevoie de noi majorari ale capitalului social pentrua acoperi efectele crizei asupra portofoliului de credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO