• Leu / EUR4.7383
  • Leu / GBP5.3832
  • Leu / USD4.2016
Bănci și Asigurări

Topul primelor 35 de banci din Romania - 2009: Recesiunea a mancat si din cotele de piata ale bancilor mici

Topul primelor 35 de banci din Romania - 2009: Recesiunea a mancat si din cotele de piata ale bancilor mici

Autor: Razvan Voican

26 feb 2010 2974

Creditorul cu capital privat autohton Banca Carpatica si-a majorat cota de piata de la 0,8% la 1%. In ambele cazuri, cresterea cotei a venit impreuna cu pierderi financiare nete, insa situatia celor doua banci este diferita: Garanti urmeaza un plan de expansiune cu sustinerea bancii-mama din Turcia, in timp ce Carpatica resimte lipsa unui investitor puternic in actionariat, asteptand o majorare a capitalului social cu 25 mil. euro pana in aprilie.

De asemenea, portughezii de la Millennium au castigat 0,2% din piata, ajungand la o cota de 0,6%, insa continua sa se confrunte cu pierderi dupa al doilea an intreg de operatiuni in Romania. Criza le-a stricat planurile de a infiinta o banca de la zero pe piata locala, recesiunea afectand modelul de business care miza in mare masura pe finantarea persoanelor fizice printr-o retea dedicata exclusiv vanzarii de credite.

Imediat sub pragul care separa jucatorii din top 10 de restul pietei au ramas grecii de la Piraeus Bank si Banca Romaneasca - NBG, in aceasta ordine, ambele banci inregistrand micsorari ale cotelor de piata tocmai dupa ce in 2008 ajunsesera foarte aproape de pragul critic de 3%

Si filiala locala a grupului britanic RBS a pierdut 0,7 puncte procentuale din cota de piata, de la 2,9% la 2,2%. Banca a trecut printr-o perioada tulbure anul trecut, fiind initial scoasa la vanzare si apoi pastrata in grupul RBS care continua sa resimta socul pierderilor masive provocate de criza financiara internationala. In toamna trecuta RBS Bank Romania a intrat sub conducerea unui nou presedinte, venit din Belgia. La jumatatea acestui an ar urma sa treaca la statutul juridic de sucursala, insa proiectul a mai fost amanat o data.

Doar Piraeus, Banca Romaneasca si RBS au inregistrat anul trecut cote de piata cuprinse intre 2% si 3%, iar alte sapte banci se lupta sa-si faca loc cu nise intre 1% si 2%. Restul de 22 de jucatori pana la numarul 42 din coada clasamentului supravietuiesc la mai putin de 1% din piata bancara.

Credit Europe Bank, controlata de grupul cu acelasi nume inregistrat in Olanda, dar cu capital turc, a coborat de la o cota de piata de 1,9% in 2008 la 1,7% in 2009.

In acelasi timp, americanii de la Citi, care s-au transformat anul trecut in sucursala a Citibank Irlanda, au ocupat locul 15 dupa active, cu o cota de aproape 1,4%, stabila fata de 2008. In toamna lui 2009 au lansat o oferta completa de produse si servicii pentru persoanele fizice, proiect care ar putea sustine un anumit avans in clasament anul acesta.

Pe pragul de 1% se inghesuie cinci banci - Carpatica, Garanti, ungurii de la OTP, banca de stat Eximbank si Italo-Romena.

Chiar daca are in spate cel mai mare grup bancar din Italia, Intesa Sanpaolo nu a reusit sa ajunga la 1% cota de piata, ramanand la 0,9%.

Banca nu a reusit sa ajunga la 100 de unitati, cum isi propusese inainte de criza, chiar daca anul trecut a mai deschis cinci, pana la un total de 97. In acelasi timp, ramane incert planul de fuziune cu C.R. Firenze Romania, care face parte dintr-un grup controlat in Italia tot de Intesa Sanpaolo.

Fuziunea nu ar aduce mai nimic in materie de cota de piata, atat timp cat C.R Firenze are active de nici 100 mil. euro, dar ar putea insemna inca 18 unitati in plus la reteaua Intesa Sanpalo, mare parte in Bucuresti.

Pe pozitiile 23 si respectiv 25 se situeaza doua banci cu capital elen, Marfin si ATE Bank. Prima a inregistrat o scadere a cotei de piata de la 0,8% la 0,6%, iar potrivit unor surse bancare, a intrat pe pierdere cel putin dupa contabilitatea locala.

In schimb, ATE Bank a avansat de la 0,3% la 0,4%, inclusiv datorita participarii la programul de credite ipotecare garantate de stat "Prima casa".

Israelienii de la Leumi si-au conservat cota de piata de 0,4%, pastrand un profil discret pe piata.

Printre ocupantii urmatoarelor locuri din clasament figureaza Emporiki Bank, care face parte din grupul elen cu acelasi nume care este detinut din 2006 de cea mai mare banca din Franta, Cr'dit Agricole.

Francezii sunt insa ocupati cu restructurarea operatiunilor Emporiki in Grecia, astfel incat apartenenta bancii locale la cel mai mare grup bancar francez nu este inca vizibila la nivelul pietei. Un prim pas a fost numirea recenta a unui manager francez la conducerea Emporiki Bank Romania. De asemenea, capitalul social a fost majorat luna aceasta cu circa 19 milioane de euro.

Cipriotii de la Bank of Cyprus, care au devenit recent actionari ai Bancii Transilvania cu o cota de aproape 10% din actiuni, detin in Romania o sucursala care se situeaza pe pozitia 31 in clasamentul bancilor locale. In pofida crizei, au continuat sa investeasca in deschiderea de unitati, intentionand sa se concentreze pe private banking si pe clientii din categoria IMM-urilor.

Pe locul 33 in ierarhia activelor figureaza sucursala locala a celui de-al treilea mare grup bancar din Spania - La Caixa. Intrati pe piata in 2008, spaniolii s-au uitat dupa posibile achizitii, insa pana la urma nu au incheiat nicio tranzactie.

Pe de alta parte, La Caixa a devenit anul trecut un actionar important al Erste Group, actionarul majoritar al BCR, ajungand sa detina aproape 10% din banca austriaca. Anul acesta si-ar putea majora participatia pana la 20%, in conditiile in care probabil Erste va avea nevoie de noi majorari ale capitalului social pentru a acoperi efectele crizei asupra portofoliului de credite.

Etichete:

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7383
Diferență: -0,1433
Ieri: 4.7451
Azi: 4.2016
Diferență: -0,1995
Ieri: 4.2100
Azi: 5.3832
Diferență: -0,3923
Ieri: 5.4044
Azi: 4.1734
Diferență: -0,0216
Ieri: 4.1743