Bănci și Asigurări

Topul primelor pentru o asigurare de viata mixta: cat costa o polita de 100.000 de euro

Topul primelor pentru o asigurare de viata mixta: cat costa o polita de 100.000 de euro

Theodor Alexandrescu, director general al Alico Asigurari: Asigurarea mixta nu are un randament foarte mare, dar este un produs de neinlocuit. Este singura forma garantata de economisire pe termen lung, nici titlurile de stat nu sunt emise pe asemenea perioade.

09.05.2010, 23:30 11581

Dar cat costa o asigurare de viata? ZF a solicitat informatii dela toate companiile prezente pe aceasta piata cu privire lavaloarea primei anuale pe care trebuie sa o plateasca un clientpentru o asigurare mixta pe 10, 20 sau 30 de ani si o sumaasigurata de 100.000 de euro.
Asigurarile mixte sunt cele care platesc despagubiri atat dacaasiguratul moare (catre beneficiari), cat si daca supravietuieste,deci practic este vorba de o situatie de tip win-win, insa primelesunt chiar si de zece ori mai mari decat in cazul asigurarilorsimple, care acopera numai riscul de deces. In plus, clientul are odobanda garantata de asigurator, care pe piata locala variaza intre1,8% si 3,5% pe an, la care se adauga si o participatie laeventualul profit pe care asiguratorul il obtine dininvestitii.
Astfel, pentru un barbat sanatos in varsta de 30 de ani, carelucreaza intr-un mediu nepericulos, o asigurare mixta costa intre9.000 si 11.300 de euro pe an, daca polita este incheiata pentru operioada de 10 ani.
In cazul in care maturitatea politei este de 20 de ani, primacoboara la 4.000-5.700 de euro pe an, in functie de companie.Pentru o asigurare incheiata pe 30 de ani, prima variaza intre2.300 si 4.000 de euro pe an.
"Asigurarea mixta nu are un randament foarte mare, dar este unprodus de neinlocuit. Este singura forma garantata de economisirepe termen lung, nici titlurile de stat nu sunt emise pe asemeneaperioade", explica Theodor Alexandrescu, directorul general alAlico, a doua companie din piata asigurarilor de viata, potrivitcelor mai recente date disponibile.
"Primele sunt investite in instrumente cu venit fix, care sunt siele garantate si dau o siguranta mare. Dar nici titlurile de statnu sunt suta la suta garantate, vedem ce se intampla in Grecia. Incazul in care emitentii titlurilor intra in default, asiguratorulplateste dobanda garantata din capitalul lui", mai spune sefulAlico.
Desi in cazul unor polite suma primelor platite este mai mare decatsuma asigurata de 100.000 de euro, de multe ori la finalulcontractului clientul beneficiaza de o dobanda mai mare decat ceagarantata de asigurator datorita profiturilor din investitii. Deexemplu, in cazul unei polite ING, indemnizatia pe care o poateprimi clientul la maturitate, daca supravietuieste, este de 651.000de lei in cazul politei pe zece ani, cu 57% peste suma asiguratainitiala (luand in calcul o inflatie de 5%). In caz de deces,despagubirea platita se ridica la 770.000 de lei.
"In cazul nostru politele mixte au o pondere foarte mare, de 70%din totalul vanzarilor, pentru ca ofera un capital garantat siposibilitatea unui profit. Sunt incheiate atat pentru copii, cat sipentru perioada de dupa pensionare", spune Alexandrescu de laAlico.
Alternative la aceste polite sunt asigurarile de tip unit-linked(care fac plasamente in fonduri), investitiile in fonduri mutualesi pensiile private facultative (pilonul III). "Unit-linked,fondurile mutuale si pensiile facultative ofera randamente maimari, dar nu sunt garantate." Asigurarile mixte de viata fac partedin categoria politelor traditionale, care reprezinta 63% din piataasigurarilor de viata. In 2009 asigurarile de viata au fostputernic lovite de criza, inregistrand o scadere de 13%, pana lanivelul de 1,62 mld. lei (prime brute subscrise), potrivit datelorComisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Inainte de criza aceastapiata a inregistrat de cele mai multe ori cresteri de doua cifre pean. De asemenea, de la inceputul crizei aproximativ 100.000 deromani au renuntat la asigurarile lor de viata, fie pentru a facerost de lichiditati, fie deoarece nu erau multumiti de randamentelepolitelor de tip unit-linked. Cele mai mari companii de asiguraride viata sunt ING, Alico si BCR Asigurari de Viata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO