Bănci și Asigurări

Topul profiturilor în sistemul bancar în 2015. Care sunt cele mai profitabile bănci din România

Topul profiturilor în sistemul bancar în 2015. Care...

Autor: Claudia Medrega

25.03.2016, 14:45 6474
Banca Transilvania s-a detaşat anul trecut în topul celor mai mari profituri pe piaţa locală, după preluarea Volksbank, fiind urmată în clasament de BCR şi BRD-SocGen.
 
Profitul cumulat al celor mai mari cinci bănci din sistem a ajuns anul trecut la 4,4 mld. lei, în timp ce la nivelul întregului sistem bancar a fost raportat pentru 2015 un câştig record de circa 4,9 mld. lei, comparabil cu cel din anul de boom 2008, când economia şi creditarea duduiau. Un număr de 22 de bănci au reuşit să facă profit anul trecut, în timp ce 14 au avut pierderi, conform datelor băncii centrale.
 
Banca Transilvania a raportat pentru anul trecut un profit net contabil de 2,4 mld. lei, în creştere cu 456% faţă de anul precedent, ca urmare a înregistrării câştigului de 1,6 mld. lei din tranzacţia de preluare a Volksbank România.
 
BCR, cea mai mare bancă din România, controlată de grupul austriac Erste, a raportat pentru 2015 un profit de 919 mil. lei (207 mil. euro) după pierderea imensă din 2014 de 2,8 mld. lei cauzată de provizioanele ridicate şi vânzarea de credite neperformante.
 
 
BRD-SocGen a reuşit anul trecut să-şi consolideze profitul la peste 445 mil. lei, de circa zece ori peste câştigul net din 2014.
 
Rezultatul a fost susţinut de diminuarea costului riscului şi de reducerea cheltuielilor operaţionale, în condiţiile în care veniturile au fost în scădere.
 
Raiffeisen Bank, deţinută de grupul austriac cu acelaşi nume, a raportat pentru anul trecut un câştig net de 98 mil. euro (circa 436 mil. lei), în scădere faţă de 2014.
 
Raiffeisen nu a reuşit astfel să-şi păstreze poziţia de cea mai profitabilă bancă din România, după ce timp de trei ani consecutivi, în perioada 2012- 2014, a ocupat primul loc în clasamentul profitabilităţii.
 
UniCredit Bank s-a menţinut anul trecut pe profit, cu un câştig net de 222 mil. lei la nivel de bancă şi aproape 270 mil. lei consolidat, la nivelul întregului grup.
 
Banca Transilvania a reuşit să creas­că creditarea anul trecut, în timp ce sol­dul împrumuturilor acordate de  BCR şi BRD au fost în uşoară scădere faţă de 2014. în schimb, pe partea de depozite, toate cele trei bănci au reuşit să câştige teren. În cazul BCR, stocul de credite a scăzut cu 0,35%, la 32,4 mld. lei, în urma curăţării porto­foliului şi vânzării de credite neper­formante. Cea mai mare bancă după active a vândut la finele anului trecut un pachet de NPL-uri de 1,2 mld. lei. Pe de altă parte, BCR a acordat  credite noi de peste 8 mld. lei. 

Soldul cre­ditelor nete acordate de BRD a scăzut anul tre­cut cu 0,6%, la circa 26 mld. lei, creş­teri fiind înre­gistrate pe re­tail şi clienţi mari corpora­tivi, segment unde BRD are o cotă de pia­ţă importantă.

Banca Transil­vania a reuşit anul trecut să majoreze soldul împrumuturilor acordate cu peste 40% după achiziţia Volks­bank, stocul de credite nete depăşind la sfârşitul anului trecut 25 mld. lei.

Raiffeisen Bank a majorat anul trecut creditele nete cu 5%. În 2015, Raiffeisen Bank a finanţat economia prin credite noi acordate în valoare de peste 2 mld. euro. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului pre­ce­dent, creditele nete acordate au cres­cut cu 5%. Cifra raportată de creştere a creditelor este de 12%, evoluţie influenţată de o tranzacţie încheiată cu o companie par­te a Grupului RBI (Raiffeisen Bank Inter­national), care a însemnat preluarea unui portofoliu de credite în valoare de aproximativ 240 mil. euro, a comunicat banca. Creşterea activităţii de creditare şi a altor operaţiuni bancare a făcut ca scăde­rea veniturilor să fie de doar 1%, până la 449 mil. euro, banca reuşind să compenseze parţial impactul ratelor de dobândă scăzute din piaţă, care au afectat veniturile.

UniCredit Bank a înregistrat anul trecut creşteri de volume de credite, precum şi de depozite atrase, dar comprimarea marjelor în contextul nivelului foarte scăzut al dobânzilor nu a rămas fără consecinţe la nivelul performanţei băncii, veniturile fiind în scădere. Cu toate acestea, UniCredit Bank s-a menţinut anul trecut pe profit.

 

Care a fost clasamentul băncilor după active în 2015

Cele mai mari cinci bănci locale din sistem administrau anul trecut active de aproximativ 218 mld. lei, reprezentând aproape 60% din total. La nivel agregat, sistemul bancar avea la sfârşitul anului trecut active de 377,3 mld. lei.

Clasamentul celor mai importanţi cinci jucători din sistemul bancar nu a înregistrat modificări faţă de 2014, ordinea fiind  BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania, Raiffeisen şi UniCredit. însă CEC Bank, care ocupa în 2014 locul
şase, nu a anunţat până acum rezultatele financiare pentru 2015 şi rămâne de văzut dacă a reuşit să urce în top sau nu. Pentru a reuşi să facă un salt pe locul cinci, CEC Bank ar trebui să fi înregistrat o creştere a activelor de peste 9,3% comparativ cu 2014.

Chiar dacă a pierdut teren, BCR a păstrat anul trecut poziţia devenită „tradiţională“ de lider al pieţei locale după active, cu o cotă de piaţă de circa 16%. BCR nu a raportat date la nivel individual, pentru bancă, ci doar la nivel de grup. Estimativ, activele băncii au ajuns probabil anul trecut la 59-60 miliarde de lei, având în vedere că până acum diferenţele dintre activele raportate la nivel de grup şi de bancă au oscilat în jurul a 2,6-3 mld. lei. La nivel de grup BCR a raportat pentru anul trecut active de 62,4 mld. lei.

BRD-SocGen, a doua bancă locală, a ajuns la sfârşitul anului trecut la active de 49,2 mld. lei, în creştere cu 8,8% faţă de  2014. Banca a ajuns la o cotă de piaţă după active de 13%, iar pentru perioada următoare banca cu capital francez mizează în continuare pe creşterea organică, însă ia în considerare posibile achiziţii în doi-trei ani.

în timp ce BCR are o cotă de piaţă confortabilă încă, locul al doilea al francezilor de la BRD-SocGen este ameninţat de Banca Transilvania.

Banca Transilvania a trecut deja la achiziţii, cumpărând Volksbank, iar activele băncii din Cluj au făcut anul trecut un salt de aproape 33%, la 47,2 mld. lei, cota de piaţă urcând la 12,5%.

Activele Raiffeisen Bank au făcut anul trecut un salt de 8,9% anul trecut, la 6,95 mld. euro (echivalentul a 31,4 mld. lei, având în vedere cursul de la sfârşitul anului 2015 de 4,52 lei/euro).

Banca deţinută de grupul austriac cu acelaşi nume şi-a păstrat anul trecut locul patru în topul instituţiilor de credit de pe piaţa locală.

În cazul UniCredit Bank, activele administrate au totalizat anul trecut 30,6 mld. lei (6,8 mld. euro), în creştere cu 6,7% faţă de 31 decembrie 2014.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO