Bănci și Asigurări

Topul rezervelor de aur la nivel mondial. România este cel mai bine clasată ţară est-europeană. BNR nu a mai cumpărat aur de 16 ani

Topul rezervelor de aur la nivel mondial. România este...

Autor: Liviu Popescu

26.01.2016, 00:06 34311

România se poziţionează pe locul 35 în lume în funcţie de mărimea rezervelor de aur deţinute de banca centrală, fiind statul est-european cel mai bine clasat într-un top care include 40 de ţări, potrivit celui mai recent raport realizat de World Gold Council, organizaţia care se ocupă cu analiza pieţei aurului, pe baza datelor de la Fondul Monetar Interna­ţional (FMI). Datele sunt valabile pentru luna septembrie din 2015.

Banca Na­ţio­nală a României deţine rezerve de aur de 103,7 tone (echivalentul a 3,3 mld. euro), fiind înaintea unor bănci centrale din ţări precum Polonia, cea mai puternică economie din Europa de Est, Australia sau chiar Indonezia. Polonezii au rezerve de aur de aproape 103 tone, în timp ce rezervele de aur ale australienilor au două cifre, respectiv 80 de tone. Indonezia are rezerve de aur de 78 de tone.

Înaintea României se poziţionează Coreea (cu rezerve de aur de 104,4 tone), Banca Reglementelor Internaţionale, banca băncilor centrale, cu rezerve de 108 tone de aur, dar şi Grecia, stat care în vara anului trecut a trecut printr-o criză puternică a datoriilor şi s-a pus chiar problema excluderii din zona euro, cu rezerve de aur de aproape 133 de tone.

Pe primul loc în topul global al celor mai mari rezerve de aur se poziţionează SUA, cea mai mare economie la nivel mondial. Astfel, rezerva de aur a SUA însumează circa 8.130 de tone, fiind urmată pe podium de Germania, cea mai mare economie europeană, cu 3.381 de tone. Podiumul este completat de Fondul Monetar Internaţional (FMI) care dispune de rezerve de aur de circa 2.800 de tone. Urmează alte două ţări europene, respectiv Italia şi Franţa, cu rezerve de aur de 2.450 de tone şi 2.430 de tone, pentru ca pe locul şase să se poziţioneze China, a doua cea mai mare economie din lume. China are rezerve de aur de 1.708 tone.

Astfel, cele mai mari economii ale lumii (în condiţiile în care Franţa şi Italia sunt cele mai mari economii din zona euro) ocupă primele zece locuri în funcţie de mărimea rezervelor de aur. Interesant este că Marea Britanie, care în prezent este a doua cea mai puternică economie din Europa după Germania, se clasează pe locul 18, cu rezerve de aur de doar 310 tone.

BNR nu mai cumpără în prezent aur, decizia fiind luată în anul 2000. O pondere de 60% din rezerva de aur a BNR a rămas depozitată în afara grani­ţelor ţării în perioda 2010-2014, în principal la Londra. Rezerva de aur a BNR a stagnat în ultimii cinci ani la nivelul de 103,7 tone, însă valoarea acesteia s-a redus în acest interval cu aproximativ 1,2 mld. euro, la circa 3,25 mld. euro.