Bănci și Asigurări

Topul salariilor în sistemul bancar. EximBank, ING Bank şi First Bank oferă cele mai mari salarii din sistem: între 8.500 şi 9.500 de lei net/lună. O bancă de stat – EximBank – oferă cele mai mari salarii din sistemul bancar, de 9.500 de lei net pe lună, iar o altă bancă de stat – CEC Bank – are cele mai mici salarii din banking – sub 5.000 de lei net

Topul salariilor în sistemul bancar. EximBank, ING Bank...

Autor: Adelina Mihai

15.08.2021, 15:01 14470

EximBank, ING Bank şi First Bank sunt băncile care îşi plă­tesc cel mai bine angajaţii, cu valori cuprinse între 8.500 şi 9.500 de lei net pe lună, cu cel puţin peste 50% mai mult decât media din sistemul bancar, arată o analiză a ZF pe baza da­telor de la Registrul Comerţului. Cele mai mici salarii din bănci sunt la CEC Bank, Patria Bank şi Credit Europe Bank, unde salariile medii sunt sub 5.000 de lei net.

Doar trei bănci aflate în top 10 bănci după va­loarea activelor în 2020 (EximBank, ING Bank şi BCR) se află şi în top 10 bănci care ofe­ră cele mai mari salarii angajaţilor. Cum se ex­plică faptul că băncile mai mici plătesc mai bine?

„Băncile mari au structuri mari de re­tail, front office, poziţii operaţionale care trag în jos media salariilor, faţă de băncile mai mici care tind să se focuseze pe segmente cor­po­rate. Mai mult, în organizaţiile mici, în ge­ne­ral, ponderea managerilor şi a specia­liş­tilor este mai mare decât în organizaţiile mari, pen­tru că au nevoie de roluri de coor­do­nare / stra­tegie indiferent de dimensiunea echi­pei. Salariul mediu pe companie este un indicator general care nu poate duce la concluzia din întrebare, respectiv că băncile cu un număr redus de angajaţi îi plătesc mai bine“, a explicat  Oana Munteanu, director people & organisation în cadrul firmei de audit şi consultanţă PwC România.

„Este relevantă o analiză pe categorii de posturi care cer competenţe specifice şi sunt plătite corespunzător“, a mai spus ea.

În calculul mediei salariale sunt incluse şi bonusurile bancherilor – care pot fi semnificative în cazul directorilor de bănci- dar şi beneficiile – cum este al 13-lea salariu, oferit de unele bănci locale – ceea ce poate însemna că nivelul salarial mediu lunar al angajaţilor (care exclude aceste bonusuri şi beneficii) este mai scăzut. ZF a realizat calculul luând în considerare cheltuielile de personal totale ale băncilor raportate la numărul mediu de salariaţi.

Salariul mediu din sectorul bancar a ajuns anul trecut la valoarea de 5.747 de lei net pe lună, în creştere cu 7% faţă de anul 2019. Un angajat dintr-o bancă câştigă, în medie, cu 74% mai mult decât un angajat cu salariul mediu pe economie, mai arată datele INS.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO