Bănci și Asigurări

Tot mai multe credite ajung în restanţă

Tot mai multe credite ajung în restanţă

Foto Silviu Matei

Autor: Mihaela Claudia Medrega

09.10.2011, 18:18 1181

Valoarea cumulată a ratelor neplătite la timp de populaţie şi companii a depăşit 20 miliarde de lei (4,7 mld. euro) la sfârşitul lunii august, ceea ce reprezintă 9,3% din stocul total al creditelor, potrivit datelor BNR. Valoarea cumulată a restanţelor la credite - în lei şi valută - a urcat cu 36% în luna august faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Creditele în lei, în cea mai mare parte finanţări de consum fără garanţii, le dau cele mai mari emoţii bancherilor, ponderea ratelor restante pe acest segment depăşind 11%. Totuşi, dacă la începutul crizei cel mai rapid avans era înregistrat de creditele în lei, în ultimele luni întârzierile la plata împrumuturilor în valută au accelerat mai puternic. În cazul restanţelor la valută creşterea a fost de peste 50% în ultimul an. Întârzierile la rambursarea creditelor în valută echivalau cu 11 miliarde lei (2,6 mld. euro), în timp ce valoarea cumulată a restanţelor la lei era de 9 miliarde lei.

Potrivit unor informaţii transmise de BNR la jumătatea lunii septembrie, în totalul creditelor mari (de peste 5.000 de euro) restanţele însumează abia 4% din totalul creditelor. Cele mai multe restanţe sunt la creditele mici (sub 5.000 de euro) unde restanţele au o pondere de 40 la sută din total. BNR a dat asigurări că, în momentul de faţă, creditele neperformante din sistemul bancar românesc sunt acoperite în proporţie de 96 la sută cu provizioane. Iar dacă luăm în calcul şi garanţiile colaterale, gradul de acoperire depăşeşte 100 la sută.

Maximul creditelor neperformante ar putea să fie atins în acest an, însă există o serie de factori, precum gradul mare de îndatorare a populaţiei şi eficienţa moderată a procesului de restructurare, care menţin presiunea asupra portofoliilor de credite, potrivit Raportului asupra Stabilităţii Financiare publicat de BNR.

Perspectivele privind evoluţia ratei de neperformanţă sunt mixte. Pe de o parte, revenirea economică şi posibilitatea recuperării venitului disponibil diminuat, temperarea semnificativă a ritmului de creştere a restanţelor, diminuarea numărului debitorilor care deţin credite mai mari de 20.000 lei şi care au înregistrat pentru prima dată întârzieri la plată de peste 90 de zile şi îmbunătăţirea ratei de revenire a creditelor cu întârziere de cel puţin o zi pledează pentru atingerea punctului maxim al neperformanţei în anul 2011, se menţionează în raport.

Pe de altă parte, există o serie de factori care menţin presiunea asupra calităţii portofoliului de credite, cum ar fi gradul mare de îndatorare a populaţiei (în special în valută).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO