Bănci și Asigurări

Trans Sped, companie românească de soluţii de transformare digitală, va participa la proiectul de 10 milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii cuantice în România, alături de Universitatea Politehnică şi 30 de parteneri

Camelia Ivan, CEO al Trans Sped: Încă o dată, suntem în centrul inovaţiei şi reconfirmăm angajamentul nostru pentru dezvoltare şi excelenţă în domeniile de vârf ale tehnologiei

Camelia Ivan, CEO al Trans Sped: Încă o dată, suntem în centrul inovaţiei şi reconfirmăm angajamentul nostru pentru dezvoltare şi excelenţă în domeniile de vârf ale tehnologiei

Autor: Roxana Rosu

11.04.2023, 12:28 493

♦ Trans Sped este prima companie din România care a emis certificate digitale pentru semnătură electronică în cloud şi primul Prestator Calificat de Servicii de Încredere certificat conform regulamentului eIDAS.

Trans Sped, companie românească de soluţii de transformare digitală, fintech, automatizare şi digitalizare a proceselor, este parte a consorţiului care va dezvolta în România proiectul RoNaQCI (Romanian National Quantum Communication Infrastructure), care vizează dezvoltarea unei infrastructuri de comunicaţii cuantice.

Proiectul beneficiază de o finanţare de 10 milioane de euro, asigurată atât prin Programul Europa Digitală, cât şi de către statul român. Proiectul RoNaQCI este coordonat la nivel naţional de Universitatea Politehnica din Bucureşti şi include un consorţiu format din 30 de parteneri, dintre care instituţii de cercetare, universităţi, instituţii guvernamentale şi companii de profil, printre acestea numărându-se şi Trans Sped.

Această tehnologie de ultimă generaţie se bazează pe proprietăţile cuantice ale particulelor elementare şi poate oferi un nivel de securitate mai ridicat în transmiterea datelor, fiind mult mai greu de interceptat sau falsificat decât canalele tradiţionale de comunicaţii.

„Continuăm astfel un proces de cercetare şi dezvoltare în care suntem deja angrenaţi. Suntem parteneri în proiectul QUANTEC, care dezvoltă primul centru de comunicaţii cuantice din România, şi suntem acum parte şi din proiectul RoNaQCI, care îşi propune să dezvolte reţeaua de comunicaţii cuantice. Vorbim despre o tehnologie care va aduce beneficii semnificative pentru oamenii obişnuiţi, dar şi pentru companiile şi pentru instituţiile publice din ţară. Încă o dată, suntem în centrul inovaţiei şi reconfirmăm angajamentul nostru pentru dezvoltare şi excelenţă în domeniile de vârf ale tehnologiei“, a declarat Camelia Ivan, CEO al Trans Sped.

Infrastructura care va fi dezvoltată în România este primul pas spre crearea unei reţele naţionale şi europene de comunicaţii cuantice.

„Ne bucurăm pentru ocazia oferită de a implementa reţeaua naţională de distribuţie cuantică de chei criptografice (QKD): RoNaQCI. Noua infrastructură va acoperi principalele regiuni ale ţării fiind printre cele mai îndrăzneţe propuneri la nivel european ca număr de kilometri“, a declarat Mihai Carabas, profesor la Universitatea Politehnica Bucureşti şi coordonator al proiectului RoNaQCI.

Tehnologia comunicaţiilor cuantice permite protejarea informaţiilor sensibile, cum ar fi datele personale şi bancare, prin criptarea lor. De asemenea, comunicaţiile cuantice vor duce la dezvoltarea unor noi tehnologii şi aplicaţii în domeniul IT.

Trans Sped este prima companie din România care a emis certificate digitale pentru semnătură electronică în cloud şi primul Prestator Calificat de Servicii de Încredere certificat conform regulamentului eIDAS. Certificatele digitale emise de Trans Sped sunt incluse în Lista de Încredere a UE (EU Trusted List) şi sunt cross-certificate cu Federal Bridge of US, asigurând recunoaşterea lor de către instituţii, companii şi organisme publice sau private din SUA şi UE. Roxana Roşu

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO