Bănci și Asigurări

Tranşa europeană a redresat rezerva BNR

Tranşa europeană a redresat rezerva BNR

Autor: Liviu Chiru

03.04.2011, 23:42 24

Rezerva valutară a BNR a urcat în martie cu aproape 700 mil.euro , când a fost virată tranşa de 1,4 mld. euro din împrumutulcontractat de stat de la Comisia Europeană, urcând astfel la 32,76mld. euro, aproape de vârful istoric atins în noiembrie anultrecut.

În februarie rezerva scăzuse cu 621 mil. euro , analiştii punândevoluţia pe seama intervenţiilor pe care BNR le-ar fi derulat pepiaţa valutară interbancară, pentru a susţine leul. În martiescenariul a fost însă diferit.

"După calculele noastre, ieşirile importante au fost determinatede reevaluarea componentelor în dolari şi lire sterline, care s-audepreciat faţă de euro. Dacă BNR a mai vândut valută, sumele aufost mici", spune Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, economistul-şef alING Bank.

BNR a contabilizat intrări în vistierie de 1,72 mld. euro înmartie. Printre surse sunt enumerate alimentarea conturilorMinisterului Finanţelor - inclusiv tranşa a IV - a din împrumutulde la Comisia Europeană, modificarea rezervelor minime ale băncilorcomerciale, alimentarea contului CE şi venituri din administrarearezervelor internaţionale.

Ieşirile de la rezervă au fost de un miliard de euro, fiindgenerate de modificarea rezervelor minime în valută, plăţi de rateşi dobânzi aferente datoriei publice externe şi "depreciereadolarului american şi a lirei sterline faţă de euro cu impactasupra diminuării valorice a părţii din rezerva internaţionalădenominată în aceste două valute", potrivit BNR.

Chideşciuc spune că un scenariu alternativ ar fi ca BNR să fivândut valută destul de agresiv în prima parte a lunii, după caresă fi cumpărat euro de pe piaţă, astfel că impactul net asuprarezervelor a fost mic.

Leul a câştigat teren semnificativ în faţa euro pe piaţainterbancară în martie, cotaţiile coborând cu aproape 3%, de la4,21 la 4,09 lei pentru un euro. Dealerii au considerat căaprecierea rapidă a leului din partea a doua a lunii a fostalimentată de fluxurile jucătorilor străini, care au prins curajdupă ce BNR a "indicat" o direcţie clară pentru curs. Pentru lunaaprilie BNR notează că sunt programate plăţi de 128 mil. euro încontul datoriei publice externe. Totodată, în aprilie se va vedeaşi impactul deciziei BNR de la sfârşitul lui martie de a reducerezervele minime la valută cu cinci puncte procentuale, la 20%,ceea ce va elibera peste un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO