Bănci și Asigurări

Transfond oferă băncilor un sistem care permite clienţilor să facă plăţi între două conturi doar cu numărul de telefon

Transfond oferă băncilor un sistem care permite...

Autor: Roxana Rosu

24.09.2020, 11:42 509

Transfond, administratorul şi operatorul Casei de Compensare Automată a plăţilor comerciale interbancare, pune la dispoziţia băncilor un sistem care simplifică plăţile între două conturi deschise la instituţii financiare diferite, utilizând doar numărul de telefon mobil al beneficiarului plăţii, prin intermediul serviciului AliasPay.

Această facilitate va fi oferită consumatorilor finali (persoane fizice sau juridice) prin intermediul băncilor/furnizorilor de servicii de plată care vor participa la serviciul AliasPay.

Aceştia au la dispoziţie începând de astăzi documentaţia AliasPay, ca parte integrantă a Regulilor de sistem ale SENT (Casa de Compensare a plăţilor interbancare în lei şi în euro, administrată de TRANSFOND). Aşadar, accesul consumatorilor finali de servicii financiare la AliasPay este determinat de aderarea în prealabil a propriilor bănci/furnizori de servicii de plată la acest serviciu.

AliasPay este un serviciu de tip SPL (Standardised Proxy Lookup) care permite iniţierea de plăţi pe baza unui alias (numărul de telefon mobil) pe care cel care face plata îl cunoaşte la momentul iniţierii acesteia. AliasPay realizează corelarea, pentru furnizorii de servicii de plată, între alias şi numărul de cont IBAN al beneficiarului plăţii. În implementarea serviciului, TRANSFOND a utilizat schema SPL a Asociaţiei Române a Băncilor.

AliasPay va fi alimentat de către banca beneficiarului şi interogat de către banca iniţiatorului unei plăţi.

Avantajul major pentru consumatorul final este reprezentat de iniţierea unei plăţi pe baza contactelor din agenda telefonică, fără cunoaşterea IBAN-ului beneficiarului.

”Suntem încrezători că furnizorii de servicii de plată din România vor vedea potenţialul acestui serviciu atât din punct de vedere al fidelizării clienţilor actuali, prin oferirea unei experienţe de plată facilă şi confortabilă, aliniată cu cele mai moderne standarde europene şi internaţionale în domeniu, cât şi din punct de vedere al atragerii de noi clienţi, care apreciază un portofoliu de servicii inovatoare, cum este şi AliasPay, având ca elemente definitorii simplitatea şi eficienţa” - a declarat dl Sabin Carantină, Director General al TRANSFOND.

Activitatea principală a Transfond constă în furnizarea de servicii instituţiilor financiare şi financiar-bancare, în ceea ce priveşte plăţile interbancare de retail în moneda locală şi în euro, atât naţional cât şi transfrontalier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24