Bănci și Asigurări

Tranzacţia dintre Umbrărescu şi Piraeus are aprobarea BNR

Marinel Burduja, fost prim-vicepreşedinte al Raiffeisen Bank, va conduce noua bancă. Foto Victor Ciupuliga

Marinel Burduja, fost prim-vicepreşedinte al Raiffeisen Bank, va conduce noua bancă. Foto Victor Ciupuliga

Autor: Ovidiu Tempea

20.10.2013, 20:09 2178

Marinel Burduja va conduce Banca Română pentru Credit şi Investiţii (actuala ATE Bank) din poziţia de preşedinte executiv, secondat de Alina Pascu (membru al conducerii ATE), Dorin Badea (fost şef al Trezorerie UniCredit), Gabriel Arsene (fost Raiffeisen Bank) şi Andrei Popovici (fost McKinsey).

„Consiliul de administraţie al BNR a aprobat joi conducerea viitoarei bănci rezultate după finalizarea tranzacţiei de preluare a ATE Bank de la Piraeus care se va realiza cu asumarea unor active şi pasive. Avizarea noii conduceri intră în vigoare la data finalizării tranzacţiei“, a declarat pentru Mediafax Nicolae Cinteză, directorul direcţiei supraveghere din BNR. El a precizat că după finalizarea tranzacţiei BNR va aproba şi noua denumire a băncii.

Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a semnat în luna aprilie un acord cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei ATE Bank România, urmând să plătească 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din acţiunile instituţiei de credit. Întreaga operaţiune a fost coordonată de Marinel Burduja, fost prim-vicepreşedinte al Raiffeisen Bank timp de şapte ani, care a părăsit banca în mai 2012.

WikiZF: Profilul companiei Piraeus Bank

Închiderea tranzacţiei a fost condiţionată de finalizarea transferului majorităţii activelor şi pasivelor către Piraeus Bank Ro­mânia, precum şi de obţinerea avizului autorităţilor de reglementare.

Poziţia de preşedinte al consiliului de supraveghere al viitoarei bănci va fi deţinută de Roxana Moldovan, fost vicepreşedinte al RBS România. Din consiliul de supraveghere vor mai face parte Ştefan Nanu, directorul direcţiei trezorerie din Minis­terul Finanţelor, şi Valentina Şiclovan, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

După plata acţiunilor se va înscrie noul acţionar la Registrul Comerţului, iar în prima AGA va fi descărcată de gestiune vechea conducere şi numiţi conducătorii tocmai avizaţi de BNR.

Fost director de trezorerie la UniCredit Ţiriac, Dorin Badea va fi vicrepreşedinte responsabil cu trezoreria, piaţa de capital şi private banking. Alina Pascu va coordona reţeaua şi clienţii de retail, iar Gabriel Arsene (fost director departament trade şi corporate banking la Raiffeisen) va fi responsabil de reţeaua comercială şi persoane juridice.

Până anul trecut partener asociat al biroului din România al McKinsey, Andrei Popovici va fi numit vicepreşedinte responsabil cu operaţiuni IT şi procurement. BNR a aprobat totodată strategia de dezvoltare a băncii şi planul de afaceri.

ATE Bank România a fost înfiinţată în anul 1990 ca Banca pentru Mica Industrie şi Libera Iniţiativă, fiind prima bancă cu capital mixt (român şi străin) din România.

În iunie 2006 Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de acţiuni. Banca a trecut în proprietatea grecilor de la Piraeus la jumătatea anului trecut.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.10.2013

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO