Bănci și Asigurări

Tranzacţia J.C. Flowers- Piraeus Bank a picat. Grecii vor să meargă înainte pe cont propriu, iar americanii decid în câteva zile dacă mai cumpăra Banca Carpatica

Tranzacţia J.C. Flowers- Piraeus Bank a picat. Grecii...

Autor: Cristian Hostiuc

29.12.2015, 13:10 3287

Finalul de an a devenit extrem de agitat pe piaţa bancară românească după ce tranzacţia dintre fondul american de investiţii J.C. Flowers şi grecii de la Piraeus Bank privind achiziţia operaţiunilor din România a căzut.

În ultimele zece zile americanii au încercat să îi convingă pe greci să facă deal-uri, îmbunătaţind chiar oferta, dar până la urmă, conducerea de la Atena a decis să meargă înainte cu operaţiunile din România pe cont propriu prin restrucurare şi curăţare a bilanţului în speranţa că vor obţine un deal mai bun în viitor.

Americanii au pus pe masa grecilor un deal de 450 milioane euro pentru reluarea operaţiunilor de la Bucureşti asta însemnând plata unei parţi din capital şi rambursarea parţială a liniilor de finanţare.

“Dealul a picat cel puţin până acum. Grecii nu au vrut să meargă înainte cu J.C Flowers şi vor încerca să rezolve lucrurile pe cont propriu. Deja au preagătit nişte transferuri de credite neperformante la Londra, pe care le vor finanţa de acolo”, a menţionat o sursă de pe piaţă bancară.

În următoarele zile americanii vor decide dacă mai merg înainte cu preluarea Băncii Carpatica, având în vedere că ei voiau să cumpere în acelaşi timp şi cele dousa bănci pentru a obţine o cotă de piaţă mai mare.

“În acest momnent, mai degrabă americanii nu mai vor să cumpere Carpatica, care este prea mică aşa singură. Probabil că se vor mai uita în jur la alte posibile tranzacţii, dar dacă nu găsesc nimic nu vor cumpăra Carpatica singură”, a menţionat sursa citată.

Dacă J.C Flowers se retrage de la Carpatica, Nextebank ar putea reintra în joc. 

În ciudă eforturilor făcute chiar şi de BNR în spatele uşilor închise, consolidarea sistemului bancar românesc se întâmplă foarte greu.

Deşi au o cotă de piaţă extrem de redusă şi nici nu au viitor, băncile mici nu se predau aşa uşor.

La începutul anului viitor, se vor relua multe discuţii privind piaţa bancară românească existând posibilitatea să apăra la vânzare şi portofolii bune de credite împreună cu depozitele aferente.

UniCredit, Raiffeisen şi Banca Transilvania sunt cele mai interesate de astel de portofolii, pentru că le aduce business curat şi pot obţine economii de scală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO