Bănci și Asigurări

Tranzacţia prin care Banca Transilvania preia Ţiriac Leasing, analizată de Consiliul Concurenţei

Tranzacţia prin care Banca Transilvania preia Ţiriac...

Autor: Cristina Bellu

14.03.2022, 13:10 209

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, a semnat în ianuarie cu Grupul Ţiriac pentru preluarea companiei Ţiriac Leasing, cu active de  213 mil. euro (circa 1 mld. lei).

“În conformitate cu prevederile legii concurenţei, această operaţiune trebuie autorizată de Consiliului Concurenţei. Ca urmare, autoritatea de concurenţă va evalua această tranzacţie în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, spun reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

Ţiriac Leasing activează pe piaţa româ­neas­că de peste 20 de ani, timp în care a dez­voltat un por­tofoliu diversificat de produse de leasing, pre­zentând o specializare semnifi­ca­ti­vă şi recu­nos­cută în sectorul auto, care va ge­ne­ra un aport rele­vant pentru Grupul Finan­ciar Banca Tran­sil­vania, potrivit informaţiilor transmise de bancă în momentul tranzacţiei.

Compania de leasing din Grupul Finan­ciar Banca Transilvania, BT Leasing (BTL), este şi ea prezentă pe piaţă de peste 20 de ani, timp în care a susţinut peste 10.000 de clienţi şi a în­che­iat peste 20.000 de contracte.

BT Leasing are ac­tive de 1,366 mld. lei.

În 2018, BT Leasing a fu­zio­nat cu ERB Leasing, care a fost achi­zi­ţio­na­tă de grupul Banca Transilvania de la grecii de la Eurobank Group. Iar în 2021, o altă com­pa­­nie de profil a intrat în Grupul BT, Idea Lea­sing.

Odată cu această tranzacţie, Banca Tran­sil­vania continuă seria achiziţiilor, după ce în 2015 a cumpărat Volksbank, în 2018 a cumpărat Bancpost, ERB Retail Services şi ERB Leasing, iar în 2021 a achiziţionat Idea Bank, Idea Leasing şi Idea Broker de Asigurare.

Banca Transilvania a încheiat 2021 cu profit de 1,8 mld. lei, în creştere cu 49%, la venituri de 4,3 mld. lei

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO