Bănci și Asigurări

Tranzacţie cu felicitări, dar şi cu contestări. EximBank ajunge la o cotă de piaţă de 3% după achiziţia Băncii Româneşti şi ar urca în top 10. Statul va avea o felie de peste 9,5% din bankingul românesc

Împreună au o cotă de 3%: activele EximBank au urcat în 2018 cu 30%, până la 7,2 mld. lei, în timp ce activele Băncii Româneşti au avansat cu 10%, la 6,8 mld. lei.  În condiţiile în care activele la nivelul întregului sistem bancar au fost evaluate de BNR la 451,1 mld. lei la sfârşitul anului 2018, cota de piaţă a EximBank în 2018 ar fi de 1,6%, în timp ce Banca Românească a avut o cotă de 1,5%.

Împreună au o cotă de 3%: activele EximBank au urcat în 2018 cu 30%, până la 7,2 mld. lei, în timp ce activele Băncii Româneşti au avansat cu 10%, la 6,8 mld. lei. În condiţiile în care activele la nivelul întregului sistem bancar au fost evaluate de BNR la 451,1 mld. lei la sfârşitul anului 2018, cota de piaţă a EximBank în 2018 ar fi de 1,6%, în timp ce Banca Românească a avut o cotă de 1,5%.

Autor: Claudia Medrega, Cristian Hostiuc

24.06.2019, 16:40 699

♦ Este pentru prima dată când o bancă de stat cumpără o bancă privată, cu capital străin ♦ EximBank poate urca în premieră în topul celor mai mari 10 bănci locale şi va activa pentru prima oară pe segmentul de retail banking, devenind astfel o bancă universală ♦ Statul român, care controlează CEC Bank şi EximBank, va avea două bănci în top 10 şi o felie de peste 9,5% din bankingul românesc ♦ Senatorul PNL Florin Câţu, fost bancher la ING, cere anchetă privind această tranzacţie şi cheamă BNR să dea explicaţii.

După mai bine de un an de discuţii şi negocieri, EximBank, o bancă a statului şi care nu se află în top 10, a reuşit să semneze cu National Bank of Greece achi­ziţia Băncii Româneşti, o tranzacţie care părea la început imposibilă şi de neînţeles.

Acum un an, BNR a respins achiziţia Băncii Româneşti de către grupul ungar OTP, fără a da explicaţii publice legat de motive.

Până acum, statul român şi-a vândut toate băncile mari - BCR, BRD, Raiffeisen Bank - singura excepţie fiind CEC Bank, aşa că top 10 sistem bancar românesc este dominat în acest moment de grupurile financiare internaţionale - Erste/Austria cu BCR, SocGen/Franţa cu BRD, Raiffeisen, UniCredit, ING, Alpha Bank, Garanti, OTP Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO