Bănci și Asigurări

Tranzacţie parafată în Republica Moldova ce vizează filiale ale celor mai mari două bănci din România, Banca Transilvania şi BCR: BCR vinde filiala BCR Chişinău către Victoriabank, care are Banca Transilvania în acţionariat

Sergiu Manea, preşedinte executiv al BCR:
BCR Chişinău este o bancă solidă şi performantă, un model de bună guvernanţă cu servicii şi produse de calitate, care aduc valoare adăugată clienţilor.

Sergiu Manea, preşedinte executiv al BCR: BCR Chişinău este o bancă solidă şi performantă, un model de bună guvernanţă cu servicii şi produse de calitate, care aduc valoare adăugată clienţilor.

Autor: Claudia Medrega

31.03.2023, 00:07 2745

♦ Grupul destinat cedării este format din active deţinute în vederea vânzării de 753,8 mil. lei şi datorii asociate grupului destinat cedării şi activelor deţinute în vederea vânzării de 568,5 mil. lei ♦ Valoarea justă, mai puţin costurile de vânzare, a fost mai mică decât valoarea contabilă netă a grupului destinat cedării ♦ Diferenţa în valoare de 111 mil. lei a fost mai întâi alocată activelor nefinanciare care intră sub incidenţa cerinţelor de evaluare ale IFRS 5 şi a dus la o pierdere din depreciere de 11,4 mil. lei, iar suma rămasă de 99,6 mil. lei a fost recunoscută ca provizion, conform BCR ♦ Finalizarea tranzacţiei de preluare a BCR Chişinău de către Victoriabank este anticipată pentru S2/2023, după obţinerea aprobărilor necesare.

BCR, a doua cea mai mare bancă de pe piaţa locală, vrea să se concentreze exclusiv asupra dezvoltării businessului din România şi a decis să vândă acţiunile deţinute la filiala din Republica Moldova, BCR Chişinău, către Victoriabank, una dintre cele mai mari bănci din Rebublica Moldova, controlată de Banca Transilvania, liderul pieţei bancare româneşti, şi BERD.

BCR Chişinău a obţinut în 2022 un profit net de 131 mil. lei moldoveneşti (echivalentul a 32,7 mil. lei) ca urmare a creşterii rezultatului operaţional, după ce în 2021 profitul era de doar 0,5 mil. lei. BCR Chişinău înregistra anul trecut o creştere a portofoliului de credite de 9,4% faţă de 2021, ponderea majoritară din portofoliul de credite al băncii fiind deţinută de segmentul IMM de 54,1%, iar creşterea pe acest palier în anul 2022 a fost de 8,3%, potrivit datelor BCR.

BCR Chişinău are peste 13.000 de clienţi activi, 110 angajaţi şi patru unităţi, două în Chişinău, respectiv câte o unitate în Cahul şi Bălţi. „BCR Chişinău este o bancă solidă şi performantă, un model de bună guvernanţă cu servicii şi produse de calitate, care aduc valoare adăugată clienţilor. Toate acestea vin din efortul şi dedicarea unei echipe de oameni extraordinari. Pentru BCR, această decizie ţine de strategia de a ne concentra exclusiv asupra dezvoltării businessului din România, în timp ce pentru toate părţile interesate - colegi, clienţi şi parteneri -, preluarea BCR Chişinău de către Victoriabank reprezintă deschiderea unui nou ecosistem de parteneriate şi sinergii comerciale. În perioada imediat următoare, prioritatea noastră, alături de parteneri, este să asigurăm o tranziţie cât mai simplă pentru clienţi şi colegi“, a declarat Sergiu Manea, CEO al BCR şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR Chişinău.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO