Bănci și Asigurări

Tranzacţiile de 1 miliard de euro vor veni curând: Sunt cel puţin două în curs în acest moment, în energie şi în telecomunicaţii

ANALIZĂ

Tranzacţiile de 1 miliard de euro vor veni curând: Sunt...

Autor: Cristina Roşca

05.06.2019, 19:55 1515

♦ Istoric, economia României a văzut doar trei tranzacţii de peste un miliard de euro – preluarea a 65% din BCR de către Erste, achiziţia de către Vodafone a 79% din MobiFon-Connex şi cumpărarea a 75% din Rompetrol de către kazahii de la KazMunaiGaz –, cea mai recentă datând din 2008, ultimul an de boom economic.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România, care este pe val de circa 4-5 ani, ar urma să vadă o nouă tranzacţie de 1 mld. euro, prima de după 2008, ultimul an de boom economic, spun ana­liştii şi avocaţii.

„Am spus-o şi în anii anteriori, tranzacţiile de 1 miliard de euro plus vor veni curând, sunt cel puţin două în curs în acest moment, în energie şi în teleco­mu­nicaţii. (...) Există potenţial şi în retail şi chiar imobiliare“, spune Florian Niţu, managing partner al casei de avocatură Popovici, Niţu, Stoica & Asociaţii.

În piaţă au apărut informaţii în ultimele săptămâni conform cărora grupul ceh CEZ ar putea să renunţe la operaţiunile din România, mutare care ar putea avea o valoare de peste 1 mld. euro, conform surselor din piaţă. Ba mai mult, oficialii companiei au confirmat intenţia de exit, afirmând însă că nu există o grabă de a vinde. „Procesul de vânzare derivă din schimbarea strategiei de afaceri a companiei-mamă, şi nu din funcţionarea unităţilor din România“, au transmis reprezentanţii din Praga ai CEZ la solicitarea ZF. Ei au precizat că operaţiunile din România „au succes şi nu există presiune“ să vândă rapid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO