Bănci și Asigurări

Tranzacţiile pe piaţa valutară de la Bucureşti au ajuns la 31 mld. euro după trei luni consecutive de scădere

Tranzacţiile pe piaţa valutară de la Bucureşti au...

Autor: Anelis Baciu

10.09.2013, 21:05 104

Volumul tranzacţiilor de pe piaţa valutară de la Bucureşti s-a redus cu 8% în luna august faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a ajuns la 31 miliarde de euro, adică echivalentul unei medii zilnice de 1,4 miliarde de euro, potrivit datelor BNR. Faţă de luna anterioară, când tranzacţiile cu valută au depăşit 36 mld. euro, evoluţia este şi mai abruptă, datele indicând un minus de 15%. Volatilitatea cursului de schimb a fost redusă, leul înregistrând o depreciere de 0,7% faţă de euro pe parcursul lunii trecute. Piaţa valutară va rămâne stabilă în următoarea perioadă, consideră analiştii, deşi o parte din investitorii străini renunţă la activele de pe pieţele emergente şi cumpără bonduri denominate în dolari.

„Există un spaţiu limitat pentru ieşiri de portofolii semnificative chiar şi în condiţiile nefavorabile actuale ale pieţei. Nici nivelul scăzut al injecţiilor de capital străin în sectorul privat nu permite o eventuală apreciere a leului. Astfel, scenariul nostru prevede stabilitatea leului în raport cu euro în următoarele luni”, afirmă Nicolae Covrig, analist al Raiffeisen Bank.

Totodată, restrângerea operaţiunilor valutare faţă de anii anteriori este determinată şi de evoluţia negativă a remiterilor românilor care lucrează în străinătate, precum şi de scăderea investiţiilor străine.

Remiterile au fost în trecut un sprijin pentru leu în condiţiile în care sumele trimise de românii din străinătate ajungeau pe piaţa valutară şi alimentau cererea de monedă locală. În primul semestru al acestui an valoarea remiterilor a scăzut cu 10%, în timp ce investiţiile străine directe s-au prăbuşit cu 20%. Practic, volumele comerciale generate de exportatori şi importatori, precum şi intrările sau ieşirile de pe titluri de stat au fost singurii factori care au alimentat operaţiunile cu valută. Prima săptămână din septembrie a adus totuşi un reviriment pe piaţa valutară, cursul de schimb urcând cu 1% în numai trei zile pe fondul ieşirilor de pe piaţa titlurilor de stat. Cursul a atins un maxim al ultimelor două luni şi jumătate de 4,47 lei/euro, jucătorii de pe piaţa valutară nearătându-se impresionaţi nici de datele privind creşterea economică din primul semestru anunţate de Statistică la începutul lunii septembrie. Maximul pieţei valutare din acest an, de 38 miliarde de euro, a fost atins în luna mai, însă nivelul este departe de vârful istoric de 59 miliarde de euro înregistrat în octombrie 2008, pe fondul unui presupus atac speculativ asupra leului.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO