Bănci și Asigurări

Tranzactiile pe piata valutara se intorc la nivelul din 2007

Tranzactiile pe piata valutara se intorc la nivelul din 2007
09.04.2009, 16:23 32
 

Media zilnica a volumelor tranzactionate pe piata interbancara a coborat in martie la 1,41 miliarde de euro, fata de 1,64 miliarde de euro, in februarie, potrivit datelor BNR. In ianuarie se tranzactionau zilnic 2 mld. euro.

Scaderea volumelor reflecta interesul redus pentru tranzactionare al jucatorilor. In conditiile in care BNR a intervenit constant pe piata incepand din ianuarie, blocand orice tentativa de crestere a euro peste niveluri de 4,3-4,35 lei, jucatorii straini au preferat sa se indrepte spre alte monede de pe pietele emergente din regiune, unde cotatiile au fluctuat liber.
 
Interes redus pentru leu
Spre exemplu, la Bucuresti cotatiile au oscilat intre 4,22 si 4,3 lei pentru un euro, diferenta intre cele doua extreme fiind de 1,9%. In Polonia, euro a oscilat in martie intre 4,43 si 4,75 zloti, amplitudinea fiind de 7,2%. Cotatiile euro/forint maghiar au fluctuat in martie intre 298 si 311 forinti pentru un euro, cu o amplitudine de 4,3%. Fluctuatiile mai mari inseamna mai mult loc de castig pentru jucatorii speculatori.
Varful de tranzactionare fusese atins in octombrie, cand jucatorii straini au atacat leul. Atunci, operatiunile derulate au insumat aproape 60 mld. euro, in conditiile in care tranzactiiile zilnice s-au ridicat la 2,5 mld. euro. Atunci cursul a oscilat intre 3,6 si aproape 4 lei pentru un euro.
Jucatorii straini prefera acum operatiunile derulate pe termen foarte scurt, evitand sa ia pozitii pe leu pentru perioade lungi.
Dealerii spun totusi ca este dificil de estimat cat reprezinta fluxurile financiare si care este ponderea celor comerciale in totalul tranzactiilor. Oricum, pe fondul incetinirii activitatii economice, fluxurile comerciale sunt in scadere. Datele pe luna ianuarie au aratat scaderi ale exporturilor si importurilor de doua cifre fata de luna precedenta. Volumele tranzactionate de banci cu clientii lor arata de asemenea o scadere in martie comparativ cu lunile precedente.
 
Scad tranzactiile cu clientii
Cumpararile de valuta de la clienti au coborat in martie la 798 mil. euro (pe medie zilnica), de la 841 mil. in februarie si 933 mil. euro in ianuarie. Si pe partea de vanzari a aparut o scadere, volumul mediu zilnic coborand de la 888 la 834 mil. euro. Datele BNR arata ca, in medie, piata valutara a inregistrat zilnic iesiri nete de 360 mil. euro din operatiunile derulate de banci cu clientii lor. De altfel, de la inceputul lui 2008 nu a fost inregistrat niciodata un excedent de valuta din operatiunile bancilor cu clientii.
Si operatiunile derulate de banci intre ele au inregistrat o diminuare a volumului in martie. Media zilnica a coborat la 581 mil. euro, de la 757 mil. euro in februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO