Bănci și Asigurări

Trecerea creditelor populaţiei din euro în lei ar aduce pierderi de doar 300 milioane de lei

Trecerea creditelor populaţiei din euro în lei ar aduce...

Autor: Claudia Medrega

02.02.2015, 19:00 1657

În contextul crizei francilor elveţieni, BNR a calculat şi cât ar costa conversia tuturor creditelor populaţiei din euro în lei, care ar scoate complet românii de sub riscul expunerii la euro. La cursul istoric leu/euro plus 30% pierderile în sistem ar fi de 300 mil. lei.

Conversia creditelor populaţiei din euro în lei ar aduce pierderi pentru sistemul bancar de numai 300 mil. lei, într-un scenariu teoretic în care s-ar adăuga o valoare de 30% peste cursul istoric.

Din calculele BNR reiese că pierderea suportată de bănci ar fi de 4,2 mld. lei în ipoteza conversiei în lei atât a creditelor în franci cât şi a celor în euro, în timp ce transformarea în lei doar a împrumuturilor în franci, la o valoare de 30% peste cursul istoric, ar genera pierderi de 3,9 mld. de lei.

Conversia individuală a împrumuturilor ar fi de preferat unei soluţii administrative, precum stabilirea unui curs fix, după cum indică BNR.

Însă puţini ar fi românii care ar reuşi să ob­ţină în urma negocierii cu băncile transformarea împrumuturilor din euro în lei având în vedere reducerea valorii activelor aduse ga­ranţie, ajus­tarea veniturilor debitorilor în anii de criză şi scenariul improbabil ca banca să accepte să acopere o pierdere în condiţiile în care nu există un risc sistemic, cursul leu/euro fiind relativ stabil, potrivit analiştilor.

Populaţia avea la sfârşitul anului trecut credite în valută reprezentând echivalentul a 62 mld. lei (14 mld. euro), din care aproximativ 52 mld. lei sunt doar în euro, şi împrumuturi în moneda naţională de 40,6 mld. lei.

Stocul total al creditelor în valută a scăzut anul trecut la minimul ultimilor şase ani, ajungând la echivalentul a 119 mld. lei (27 mld. euro). Aproximativ jumătate din împrumuturile în valută au fost contractate de populaţie.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a arătat într-o conferinţă dedicată problemei creditelor în franci elveţieni, că este un climat propice pentru conversie comparativ cu anii anteriori având în vedere scăderea dobânzilor la lei şi reducerea inflaţiei la minime istorice. Însă, varianta conversiei individuale a împrumuturilor este de preferat în locul unei ìsoluţii administrativeî cum ar fi introducerea unui curs fix printr-o ordonanţă de urgenţă. Iar măsurile avute în vedere pentru conversie nu ar trebui să genereze hazard moral, adică aşteptări nerezonabile pe viitor privind neplata serviciului datoriei şi să nu discrimineze debitorii în alte monede (lei, dolari), în viziunea BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO