• Leu / EUR4.9250
  • Leu / GBP5.7274
  • Leu / USD4.7278
Bănci și Asigurări

Trei sferturi din clienţii cu credite în franci elveţieni s-au împrumutat de la Bancpost, Volksbank şi Piraeus

Trei sferturi din clienţii cu credite în franci elveţieni s-au împrumutat de la Bancpost, Volksbank şi Piraeus

Bancpost şi Volksbank au în portofolii peste jumătate din cei 75.000 de clienţi care s-au împrumutat în franci elveţieni între 2006 şi 2008

Autor: Ovidiu Tempea

27.01.2015, 00:08 3365

BNR a estimat o pierdere contabilă de aproape 4,3 miliarde lei (950 mil. euro) pentru cele 11 bănci comerciale care au în portofoliu credite în franci elveţieni, dacă s-ar aplica la portofoliul existent conversia în lei la cursul de la momentul acordării împrumutului.

Banca centrală a calculat aceste pierderi într-un scenariu care a avut în vedere cursurile istorice de la momentul acordării celor 75.000 de credite aflate încă în bilanţurile băncilor şi cursul la zi pentru resursele atrase în vederea finanţării portofoliului.

Potrivit simulării BNR, toate resursele din pasiv sunt practic la valoarea în lei la zi, fără să se facă diferenţieri privind costul real de finanţare, fiind argumentat că în contabilitatea românească toate elementele de bilanţ denominate în valute străine sunt reflectate la cursul de la finalul fiecărei luni.

Valoarea în lei a soldului creditelor în franci elveţieni evidenţiate în prezent în bilanţuri se ridică acum la 9,8 miliarde de lei. Banca centrală nu a luat în calcul creditele externalizate de bănci.

Din totalul celor 75.000 de persoane care figurează cu credite în franci elveţieni înregistrate în bilanţurile băncilor, aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Piraeus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Românească şi 2% la OTP Bank.

Datele nu sunt relevante în cazul OTP Bank întrucât banca a externalizat aproape întreg portofoliul de credite în franci elveţieni către un vehicul special, înregistrat în Olanda. Pentru creditele externalizate, banca realizează în prezent doar serviciul de colectare a creanţelor.

Chiar dacă băncile ar fi putut avea câştiguri din aprecierea francului, în condiţiile în care dobânzile şi comisioanele aduceau venituri mai mari prin transformare în lei, iar la creditele pe termene lungi (25-30 de ani) rambursarea principalului era mică în primii ani, conversia la cursul istoric ar însemna o depreciere imediată a valorii nominale a împrumutului.

Creditele în franci elveţieni au debutat pe piaţa locală în 2005, iar datele BNR indicau pentru finele anului 2008 un sold al acestor împrumuturi de aproximativ 12 miliarde de lei, echivalentul a 4,5 miliarde franci (la cursul de la sfârşitul anului, de 2,6717 lei/franc). În noiembrie 2014, soldul împrumuturilor în franci acordate populaţiei era de circa 8 miliarde lei.

Francul s-a apreciat puternic în ultimele zece zile după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la pragul minim stabilit pentru cursul de schimb, de 1,2 franci/euro.

În ultima şedinţă a săptămânii trecute, moneda elveţiană a atins un nou maxim istoric, de 4,5817 lei/franc. Comparativ cu nivelul anunţat de BNR anterior deciziei Băncii Elveţiei, francul se afla în creştere cu 22,5% faţă de leu.

La scurt timp după aprecierea puternică a francului elveţian pe pieţele internaţionale, guvernul a iniţiat discuţii, prin intermediul ministrului finanţelor Darius Vâlcov, atât cu reprezentanţii BNR, cât şi cu partidele parlamentare, pentru a vedea ce soluţii pot fi propuse pentru protecţia debitorilor cu credite în franci elveţieni. Mai multe voci din Parlament au vorbit despre conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric de la momentul acordării creditelor.

Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR Nicolae Cinteză a declarat săptămâna trecută în Parlament că impunerea conversiei creditelor în franci elveţieni la alt curs de schimb decât cel din ziua tranzacţiei ar produce pierderi pentru bănci, în cazul unora existând riscul de faliment dacă transformă împrumuturile la cursul istoric. El a precizat ulterior că patru bănci ar înregistra pierderi care ar duce gradul de solvabilitate mult sub limita minimă prevăzută de lege.

În acelaşi timp, oficialul BNR a arătat că sistemul bancar va închide anul 2014 cu pierderi masive generate de scoaterea creditelor neperformante în afara bilanţurilor.

De asemenea, Cinteză afirma că legea insolvenţei nu rezolvă problema debitorilor, iar propunerea de schemă de restructurare a Finanţelor poate oferi avantaje pe termen scurt celor cu credite în euro.

 
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9250
Diferență: -0,1197
Ieri: 4.9309
Azi: 4.7278
Diferență: -0,2363
Ieri: 4.7390
Azi: 5.7274
Diferență: -0,2421
Ieri: 5.7413
Azi: 5.0120
Diferență: -0,2706
Ieri: 5.0256