Bănci și Asigurări

Treichl, Erste: BCR va avea un buget cu profit pe 2013, chiar dacă mic. Dacă Spurny va reuşi, valoarea sa de piaţă va creşte până la cer

Treichl, Erste: BCR va avea un buget cu profit pe 2013, chiar dacă mic. Dacă Spurny va reuşi, valoarea sa de piaţă va creşte până la cer

Autor: Razvan Voican

16.01.2013, 00:09 3785

Bugetul BCR pe 2013, care urmează să fie aprobat de AGA pe 23 ianuarie, prevede în­cheierea anului cu profit, chiar dacă suma va fi modestă, afir­mă Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

"Va fi un buget cu profit, însă suma nu va fi mare. De fapt, nici nu contează suma, ci semnalul pe care îl dă stabilirea unei ţinte de profit", spune şeful Erste.

Aceasta este prima declaraţie privind rezultatul financiar al celei mai mari bănci din România, responsabilă de 20% din creditarea locală, pentru anul următor.

Treichl mai spune că şeful BCR Tomas Spurny va rămâne în funcţie, că are încredere în el şi că deja începe "să livreze primele rezultate". De la instalarea oficială în funcţia de CEO, în aprilie 2012, Spurny a avut o singură apa­riţie în presă, în decembrie, iar atunci a evitat să precizeze durata mandatului său.

Treichl spune că România are nevoie de cel puţin trei ani de stabilitate de acum înainte pentru a deveni "a doua Polonie".

Cât priveşte componenţa sistemului bancar din România, şeful Erste spune că vom vedea mai multe bănci părăsind piaţa, dar există şi posibilitatea venirii unor nume mari.

"Piaţa românească are potenţialul ca odată ce creşterea se reinstalează să atragă atenţia unor jucători foarte mari, specializaţi pe retail, cum sunt HSBC sau Santander. Până atunci, noi cei care suntem angajaţi să rămânem pe piaţă trebuie să continuăm construcţia unor bănci din ce în ce mai bune, cu servicii din ce în ce mai bune, iar pentru Erste digitalizarea bankingului constituie o prioritate."

BCR tocmai a lansat la sfârşitul anului trecut un proiect de automatizare a serviciilor prin instalarea unor automate multifuncţionale care să preia din activitatea casieriilor din sucursale.

Grupul austriac Erste va ajusta cu 260 de milioane de euro valoarea participaţiei deţinute la BCR, cea mai mare bancă locală după activele deţinute, aceasta fiind a doua acţiune de acest fel din ultimul an şi jumătate, după ce în toamna anului 2011 fondul comercial al BCR a fost redus cu alte 700 milioane de euro.

Austriecii au plătit în 2005 3,75 miliarde de euro pentru 62% din acţiunile BCR, evaluând banca la de şase ori capitalurile proprii, un preţ care în condiţiile actuale pare supraevaluat.

Erste a înregistrat în contabilitate ca fond comercial diferenţa dintre preţul de achiziţie şi capitalurile proprii ale BCR. Sumar, fondul comercial reprezintă valoarea contabilă a potenţialului de business conform planului de afaceri, valoarea acestuia fiind de 1,1 miliarde de euro la finalul lui 2011, potrivit raportului anual al Erste. Din această valoare vor fi scăzute acum cele 260 mil. euro.

Răzvan Voican - Viena

Citiţi ce spune Treichl despre Spurny, CEO al BCR pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO