Bănci și Asigurări

Treichl, Erste: Nu vreau ca BCR să fie listată şi voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a evita asta

Treichl, Erste: Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a evita listarea BCR

Autor: Voican Razvan, Marius Radu - Mediafax

29.07.2011, 12:40 3317

"Datoria mea este sa-i conving pe toti cei implicati ca listareanu este necesara. Am facut un efort major sa aducem Erste pe bursade la Bucuresti si cred ca ar fi afectata imaginea Erste in ochiiinvestitorilor daca am lista si subsidiare."


El admite totusi ca este vorba despre o obligatie asumata princontractul de privatizare.


"Daca ne vor forta sa o facem, o vom face, dar cred ca este oprostie si voi fi foarte nefericit." Treichl a adaugat canegocierile "prietenesti" cu SIF-urile continua, insa nu poateestima care va fi rezultatul.

"Noi nu avem o structură complicată a acţionariatului, iarcalitatea grupului va afectată dacă BCR va fi listată. Voi face totce îmi stă în putinţă pentru a evita listarea BCR. Dacă se vaîntâmpla, voi fi foarte nervos", a spus Treichl.

Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti,Valentin Ionescu, declara la finele lunii martie că şefiiErste caută toate argumentele pentru a nu lista BCR, deoarececotarea la bursă a băncii româneşti ar duce preţul din piaţă subcel la care Erste a cumpărat acţiunile la BCR în 2006.

Ionescu menţiona atunci că politica Erste estede a nu lista subsidiarele, ci să coteze acţiunile proprii labursele din ţările unde controlează bănci.

La începutul acestei săptămâni, un grup de acţionari care deţinpeste 5% din acţiunile celor cinci SIF-uri a solicitat convocareaAGA în care Consiliile de Administraţie ale acestora să fieîmputernicite să ceară listarea BCR. Solicitarea grupului deinvestitori a fost trimisă cu trei luni înainte de expirareatermenului limită până la care Erste Bank, acţionarul majoritar alBCR, trebuie să înceapă pregătirile pentru listare a BCR la Bursade Valori Bucureşti.

Până vineri, doar SIF Moldova a anunţat că vaconvoca acţionarii pentru a discuta solicitarea grupului deinvestitori.

SIF Moldova este singura dintre cele cinci SIF-uri care s-a opusîn ultima perioadă unor decizii ale Erste în ceea ce priveşte BCR,pentru a forţa grupul financiar austriac să listeze bancaromânească.

Totodată, SIF Moldova a propus acţionarilor în aprilie săvalorifice integral sau parţial acţiunile pe care le are la BCR.Întrucât nu a fost îndeplinit cvorumul necesar, doar o parte dinacţiuni poate fi cedată.

Princontractul de privatizare, Erste Bank aveaobligaţia să listeze BCR în cel mult trei ani de la finalizareapreluării, respectiv luna octombrie 2009.

În august 2009 Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin carelistarea BCR a fost amânată cel mult doi ani. Astfel,până în august trebuie reluate discuţiile privind listareabăncii.

O firmă deţinută integral de Erste Bank, respectiv EGB CepsHolding GmbH, controlează 69,4% din capitalul BCR, iar cele cinciSIF-uri au cumulat 30,11% din acţiuni.

Statutul BCR dă posibilitatea celor cinci SIF-uri să blochezedecizii importante ale băncii, cum ar fi majorarea capitalului, şiindirect să forţeze listarea băncii pentru că este necesară omajoritate de 75% din capital pentru a adopta decizii importante.Dacă unul dintre SIF-uri ar vinde separat participaţia la BCR,celelalte ar pierde acest avantaj.

Grupul BCR a obţiunut în al doilea trimestru un profit de 82milioane de lei, în creştere de la 76,1 milioane lei în primeletrei luni. Rezultatul din al doilea trimestru reprezintă însă doaro treime faţă de perioada corespunzătoare din 2010 din cauzascăderii veniturilor şi a unei provizionări încă înalte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO