Bănci și Asigurări

Treichl: Nu e o bucurie sa luam capital de la stat

Treichl: Nu e o bucurie sa luam capital de la stat
03.12.2008, 18:53 17

"Suntem constienti ca ati pierdut averi chiar si numai pe hartie din cauza caderii pretului actiunilor Erste si nimeni nu priveste cu relaxare aceasta situatie, insa eu nu cred ca este vorba de o cadere rationala, iar daca ne vom face treaba cat de bine putem, cu fapte si cifre, le vom arata analistilor si investitorilor americani ca gresesc in evaluarile lor si ca modelul nostru de business functioneaza", le-a spus marti actionarilor Andreas Treichl, CEO al Erste Bank.

Grupul austriac are un numar mare de actionari si in Romania, in urma schimbului de actiuni BCR cu titluri ale Erste. "In numai cateva luni a disparut tot ceea ce s-a construit in perioada 1999-2003, s-a distrus tot castigul acumulat pana la maximul atins in mai 2007, insa aceasta cadere este dincolo de orice explicatie, iar faptul ca toate bancile sunt afectate nu ne consoleaza."
Ieri pretul unei actiuni Erste se situa la 15,31 euro, in scadere cu peste 5% fata de ziua precedenta, in conditiile in care la inceputul anului se ridica la peste 51 de euro. "Nu pot sa va spun unde va fi pretul maine sau peste o saptamana si de ce anume. Nu mi-as fi putut imagina niciodata ceea ce s-a intamplat in ultimele luni. Am 56 de ani si nu am avut experienta unei crize de asemenea proportii. Cine ar fi crezut ca valoarea de piata a Deutsche Bank poate scadea sub cea a Erste de acum trei luni?" Treichl le-a spus insa actionarilor ca problemele nu sunt de nerezolvat.
In gluma, el a tinut sa-si asigure actionariatul ca nu exista nicio legatura intre o eventuala problema de lichiditate si faptul ca nu a organizat un bufet cu ocazia Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor. Seful Erste afirma ca banca nu a avut niciodata pierderi si nu aceasta este ratiunea pentru care a apelat la sprijinul statului.
"In sectorul bancar avem o rata de solvabilitate minima de 6-8%. Acum, piata spune ca daca vrei bani trebuie sa ai o rata de 10% pentru ca asa evalueaza ei riscul. Din acest motiv bancile strang capital, chiar si cele mai sanatoase. Sper ca nu vedeti pe fetele noastre vreun semn ca am face cu bucurie pasul de a aduce capital de la stat."
Treichl estimeaza ca pana la Craciun guvernul austriac va incheia discutiile cu Bruxellesul pentru aprobarea participarii la capitalul Erste. De asemenea, a precizat ca nivelul exact al dobanzii aferente va fi in jur de 8%, urmand sa mai aiba loc negocieri.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO