Bănci și Asigurări

Treichl: Pentru achiziţia BCR ne-a pedepsit realitatea

Autor: Marius Oncu - Mediafax

12.12.2011, 17:06 1806

Grupul Erste a fost pedepsit de pieţele financiare după achiziţia subsidiarelor din Cehia şi Slovacia, care ulterior s-au dovedit afaceri bune, în timp ce în cazul BCR sancţiunea a venit din realitatea dictată de criză, şi nu dinspre pieţe, a declarat directorul general al Erste, Andreas Treichl.

"Am fost pedepsiţi puternic în 2000, când am cumpărat Ceska Sporitelna. O bancă de stat în faliment într-o locaţie foarte nesigură. O bancă de trei ori cât Erste la momentul respectiv. Au fost oameni care atunci m-au făcut nebun. Câţiva ani mai târziu, reacţia a fost aproape aceeaşi când am cumpărat banca din Slovacia. Zece ani mai târziu oamenii ne spun: «De ce nu arată tot grupul ca băncile din Cehia şi Slovacia?»", a spus Treichl.

La achiziţia BCR, grupul Erste nu a fost pedepsit de piaţă, dar a fost pedepsit de realitate.

"În 2006 am cumpărat BCR. Nu am fost pedepsiţi de pieţe, chiar dacă a fost de departe cea mai scumpă achiziţie pe care am făcut-o. Dar am fost pedepsiţi de realitate. Când criza financiară a lovit puternic Europa Centrală şi de Est, achiziţia noastră scumpă s-a transformat într-o acţiune foarte scumpă", a afirmat şeful Erste.

Erste a încheiat un acord cu statul roman pentru a prelua BCR la sfârşitul anului 2005 şi a plătit în anul următor 3,75 miliarde de euro pentru 61,8825% din acţiuni, sumă din care 2,2 miliarde euro au revenit statului şi 1,5 miliarde euro au fost împărţiţi între BERD şi IFC.

BCR ar putea deveni totuşi în timp un model în interiorul grupului.

"Poate, cine ştie, în cinci ani, sau mai târziu, vor exista investitori care ne vor întreba: «De ce nu arată întreaga voastră bancă precum banca din România?»", a mai spus Treichl.

Grupul BCR a înregistrat în trimestrul al treilea pierderi de 90,5 milioane lei (circa 21 milioane euro), după ce în perioada similară a anului trecut raportase un câştig net de 6 milioane lei, iar profitul la nouă luni a scăzut de peste şapte ori, la 67,6 milioane lei.

În primele nouă luni ale anului trecut, grupul BCR a obţinut un profit net de 494,5 milioane de lei, iar în primul semestru al acestui an a raportat un profit net de 158,1 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO