Bănci și Asigurări

Trezoreria a împrumutat 2 mld. euro în primul trimestru

Trezoreria a împrumutat 2 mld. euro în primul trimestru

Autor: Claudia Medrega

21.03.2016, 00:02 151

Ministerul Finanţelor a împrumutat în primul trimestru de pe pie­ţe­le internă şi externă aproximativ 2 mld. euro, în condiţiile în care au ajuns la scadenţă mai multe emisiuni de titluri în euro din anii precedenţi.

Luna februarie a adus prima licitaţie cu titluri de stat în euro de pe piaţa locală din august 2014 încoace. Finanţele au împrumutat 500 mil. euro pe cinci ani la un cost de 1%. În februarie au ajuns la scadenţă mai multe emisiuni de titluri în euro lansate în anii trecuţi pe piaţa internă, va­loarea cumulată fiind de aproape 1,6 mld. euro.

Tot în februarie, România a atras, de pe pieţele financiare externe de această dată, suma de 1,25 mld. euro, la minime istorice de cost, prin redeschiderea a două emisiuni de eurobonduri lansate în octombrie anul trecut, cu maturităţi de 10 şi 20 de ani.

În martie, Trezoreria a mai împrumutat 275 mil. euro prin redes­chi­de­rea emisiunii de titluri de stat în euro lansată în februarie pe piaţa locală.

În 2016, Ministerul Finanţelor vrea să atragă resurse financiare de pe pieţele externe în sumă totală de 4,5 mld. euro. Finanţarea din surse ex­ter­ne se va realiza prin emiterea de eurobonduri în sumă de 3 mld. euro şi prin împrumuturi de la instituţiile financiare internaţionale, de circa 1,5 mld. euro, conform programului indicativ de emisiuni de ti­tluri . În iunie, ajunge la scadenţă o emisiune de euro­obligaţiuni emisă pe pieţele externe în valoare de 1,5 mld. euro. Ministerul Finanţelor trebuie să finanţeze în acest an un deficit buge­tar estimat la 2,8% din PIB (circa 21 mld. lei), la care se adaugă refinanţările de titluri scadente de circa 38 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO