Bănci și Asigurări

Trezoreria îşi menţine intenţia de a extinde portofoliul cu operaţiuni moderne şi de a atrage străini ca dealeri primari

Trezoreria îşi menţine intenţia de a extinde...

Autor: Claudia Medrega

12.05.2015, 08:30 343

Trezoreria vrea să extindă portofoliul de instru­mente incluzând operaţiuni moderne de tip buy back (răscumpărări în avans), bond exchange (pre­schimbare de titluri), reverse repo (răscumpărări reversibile), după mai mulţi ani de tergiversări. Obiectivele urmărite sunt îmbunătăţirea lichidităţii, creşterea transparenţei, precum şi diversificarea şi extinderea bazei de investitori.

Totodată, Ministerul Finanţelor intenţionează să lanseze mai multe obligaţiuni în lei în următorii doi ani, programul pentru certificate de trezorerie rămâne constant, valoarea eurobondurilor scade la 1 mld. euro pe an, în timp ce obligaţiuni în euro pe piaţa internă şi titluri în dolari nu vor mai fi emise în 2016 şi 2017, po­tri­vit Strategiei pentru managementul datoriei publice pentru perioada 2015-2017.

Efectuarea unor tranzacţii reversibile repo şi a unor pla­samente cu titluri de stat (securities lending) pentru ad­ministrarea lichidităţilor şi sprijinirea activităţii for­ma­torilor de piaţă se vor realiza după consultări în pre­ala­bil cu BNR în scopul coordonării politicilor de finan­ţa­re şi administrare a lichidităţilor cu cele de politică monetară.

Totodată, Ministerul Finanţelor va colabora cu Banca Na­ţio­nală pentru crearea cadrului procedural şi tehnic în vederea atragerii şi facilitării accesului direct al insti­tu­ţiilor financiare internaţionale pe piaţa primară a ti­tlu­rilor de stat în calitate de dealer primar, se mai arată în Strategia pentru managementul datoriei.

În scopul lărgirii bazei de investitori pentru titlurile de stat emise pe piaţa internă, va fi lansat programul pi­lot de emisiuni de titluri de stat pentru populaţie prin in­ter­mediul Bursei de Valori Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO