Bănci și Asigurări

Trezoreria statului a acoperit în T1 necesarul de finanţare în lei a deficitului bugetar pe tot anul

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

30.03.2015, 00:00 109

Ministerul Finanţelor a împrumutat în primul trimestru 11,3 mld. lei, iar volumul net al emisiunilor a fost de 8,2 mld. lei, astfel că necesarul de finanţare în lei a deficitului bugetar pentru acest an a fost acoperit integral. Deficitul bugetar negociat de guvern cu FMI şi CE pentru acest an este de 1,83% din PIB, respectiv 13 mld. lei. Deficitul urmează să fie finanţat în proporţie de 60% de pe piaţa internă şi 40% de pe piaţa externă, potrivit strategiei Ministerului Finanţelor.

„În primul trimestru, volumul emisiunilor brute a fost de 11,3 mld. lei, fără a ţine cont de titlurile cu maturităţi mai scurte, ceea ce înseamnă că volumul net al emisiunilor a fost de 8,2 mld. lei, acoperind integral nevoile de finanţare în lei pentru deficitul bugetar pentru acest an. În aceste condiţii, volumul emisiunilor ar trebui să fie, în medie, de 2,7 mld. lei pentru restul anului“, consideră analiştii ING Bank.

Necesarul de finanţare total este de aproximativ 50 mld. lei în acest an. Ministerul Finanţelor trebuie să împrumute peste 40 mld. lei pentru a finanţa deficitul bugetar şi a refinanţa titlurile de stat scadente în acest an. Iar de pe pieţele internaţionale Trezoreria intenţionează să atragă împrumuturile externe prin programul MTN de 2,5-3 mld. de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO